1992 Yılından Bu yana 3 Aralık tarihi Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiş olup, dünyanın her tarafında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu günün amaçlarından biri Engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, bu konuda projelerin üretilmesini teşvik etmek. Her yıl değişik bir tema ile kutlanan Dünya Engelliler gününün teması bu yıl nedir diye internette araştırdım ama maalesef fazla bir bilgi yoktu. Birkaç yerde tema Engellilere yönelik teknolojik gelişmeler olarak belirtilmişti. Engellilerin eğitim, çalışma ve sosyal yaşamlarında onlara imkanlar tanıyacak, yaşamlarını kolaylaştıracak teknolojik gelişmelere dikkat çekilmek isteniyor bu tema ile.
Datçamızda da Datça Belediyesinin organize ettiği yemekte Engelli vatandaşlarımız ve aileleri bir araya geldiler. Engellileri ve ailelerini Datça Kaymakamı Hamdi Üncü ve Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan karşıladılar. Datça’nın değişik yerlerinden gelen engelli arkadaşlarımız Datça Belediyesinin temin ettiği araçlarla etkinliğin yapılacağı salona geldiler.
Engelliler, aileleri, arkadaşları salondaki masalara oturdular, her masada Datça Belediyesinden, Kamu Kuruluşlarından kişiler ve davetliler vardı. Fotoğrafta Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, Garnizon Komutanı Erdal Maviş, Belediye Başkanı Şener Tokcan görülüyor, engelli kardeşlerimiz ve aileleriyle birlikte yemek yediler, sohbet ettiler.. Engelli kardeşlerimizin bu gününde orada bulunanlar arasında Datça Emniyet Müdürü Cüneyt Bilen, İlçe Milli eğitim Müdürü Fatma Bahadır, Datça Belediyesi Meclis Üyeleri, Belediye Basın Yayın sorumluları, Gazeteciler vardı.
Datça Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Özlem Caner, Funda Şimşek ile etkinliğin sunuculuğunu yaptı. Funda Şimşek okuduğu şiirle salonda bulunanları duygulandırdı. Funda Şimşek herkese hoşgeldiniz diyerek arkadaşları adına da etkinliği gerçekleştiren Datça Belediyesine teşekkür etti. Mesudiye’den Etkinliğe Katılan Şair Metmet son yaşanan maden kazasıyla ilgili yazdığı şiiri okudu, şiirinin fotoğrafını çekmiştim, okuyamadığım için burada veremedim, kusuruma bakmasın.
SEN ÖZÜRLÜ OLSAYDIN
Kader sana ansızın indirseydi tokadı
Ömrünün baharında sararıp ta solsaydın
Bir anda uçup gitse dizlerinin takati
Böyle mi düşünürdün sen özürlü olsaydın
Tanrım sana bu güzel elleri vermeseydi
Masmavi gökyüzünü gözlerin görmeseydi
Dünyada olanlara aklın hiç ermeseydi
Böyle mi düşünürdün sen özürlü olsaydın, diye başlayan şirinin son kısımlarında
Neden hor görüyorsun Tanrı’nın verdiği canı
Belki vadır onun da senden üstün bir yanı
Asla Dilemem ama; Allah korusun hani
Böyle mi düşünürdün sen özürlü olsaydın
Gelin bu insanlara sahip çıkalım
Çevresine örülmüş duvarları yıkalım
Vicdanına danışıp bir hesap yap bakalım
Böyle mi düşünürdün sen özürlü olsaydın diye bitiriyor Funda Şimşek. Ve aslında sayfalarla anlatılılacak duygularını, düşüncelerini bir şiirle veriyor.
Funda Şimşek’in şiir okumasındn sonra bir konuşma yapan Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan etkinliğe katılan Engellilere ve ailelerine hoş geldiniz diyerek onlara Engelsiz bir Datça yaratmak için çalışacaklarını söyledi. Şener Tokcan, engellilerin günlük yaşama katılmalarının önemine değinerek, ” Türkiyede farkındalık yaratmak açısından iyi bir noktaya geldiğimiz söylenebilir ama daha başındayız dedi ve ellerinden geldiğince Engelli vatandaşlarımıza daha iyi bir hizmet vermek çabasında olacaklarını söyledi. Şener Tokcan konuşmasında Belediye olarak tam anlamıyla gereğini yaptığımız söylenemez diyerek yapılacak çok şey olduğununu belirtti. Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan’ın Engelliler günü nedeniyle Belediye Web Sitesinde yayınlanan mesajında da özetle Engellilere sahip çıkılmasını ve hak ettikleri saygının gösterilmesini istedi ve sadece 3 aralık değil hergün onları hatırlamamız gerektiğini vurguladı.
Şener Tokcan’dan sonra Konuşan Datça Kaymakamı Hamdi Üncü özetle: Engellilere ve ailelerine kapılarının her zaman açık olduğunu belirterek Engelliler kanunu ile engellilerin bir takım haklar kazandıklarını, bu konuda bilinçli olunursa daha rahat bir yaşam sürebileceklerini söyledi. Yeni yeni atılımlar olsa da engellilerin sorunlarına çare bulmak konusunda pek çok kurum gibi yeterli olamadıklarını, kendi olanakları ile birşeyler yapmaya çalıştıklarını söyleyen Kaymakam Hamdi Üncü, engelli vatandaşlarımızın daha rahat, daha nitelikli bir yaşam sürebilmeleri , engellerinin kaldırılması için herkesin el birliğiyle çalışması gerektiğini söyleyerek bu tür etkinlikler onların sıkıntılarını anlamamıza vesile olacaktır dedi. Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının engellilerin her türlü ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte olduğunu da konuşmasında belirtti. Son çıkan kanunla Engellilere aylık maaş da bağlanabiliniyor.
Kaymakam Hamdi Üncü toplumumuzun en büyük eksiğinin empati yapamaması olduğunu belirterek, göstermelik bir takım etkinlik ve faaliyetler olduğunu ama tam anlamıyla onların yaşadıklarını, sıkıntılarını idrak edemediğimizi, ülkemizdeki nüfusun % 12 sinin engelli olduğunu söyledi.
23 Yaşında Engelli bir çocuğu olan Fatma İyidoğan’ın Engelsiz Ritm Grubu Projesi kasım ayında haber olarak sayfamda yayınlanmıştı. Fatma İyidoğan ” Hayat çok zor, bizler için daha da zor. Engellileri yaşama katmak için hepimizin desteği gerekiyor.” dedi. Engelsiz Ritm Grubu 19 Kasım’da Bülent Ecevit Kültür Merkezinde Türk Sanat Müziği Öğretmeni Suna Sönmez yönetiminde çalışmalarına başlamıştı. Özel çocuklarla ilgili yapılacak müzik çalışmaları, çocukların dil, el becerileri ve sosyalleşme basamaklarında kendilerine olan özgüvenleri ve toplum içerisinde yer almalarında gerekecek diğer kişisel, karakteristik gelişimleri için önemli. Fatma İyidoğan birçok engelli kişiye hala ulaşamadıklarını bu konuda yardım beklediklerini söyledi.
Suna Sönmez Yönetiminde Oğuzhan Polat, İlker Tuna, Mert Bandırmalı, Ozan Muratdağı, Erkin Yaman ve Funda Şimşekten oluşan ritm grubu halk müziği parçaları seslendirdi.