Datça’da Gezilecek – Görülecek Yerler

datça ılıca gölet

Tatil için Datça’yı seçenlerin büyük bir kısmı Datça’nın pırıl pırıl denizinden başka ailece sessiz ve huzurlu bir tatil isteyen kişilerdir.  Datça’da her yerden denize girebilirsiniz, biribirinden güzel koylarda yüzebilirsiniz. Günübirliğine Datça’ya gelenler de çok son yıllarda. Bunlar turlarla gezen kafileler veya yakın yerlerde tatil yapıp Datça’yı da görelim diyen kişiler. Araştırma veya değişik konular nedeniyle ilçemize gelenler de bir fırsatını bulup yarımadayı gezmek isterler. Son zamanlarda ülkemizde oldukça rahbet gören doğa yürüyüşleri için de Datça’ya gelenler var.

 

Taşlık Plajındaki Ilıca Gölet yerden kaynayan sularla oluşuyor, sular güzel bir görüntüyle göletten denizde doğru akıyor. Gölet sularının faydalı olduğu belirtiliyor, bazıları da akan suyun altında durarak doğal bir masaj yaptırırlar, hemen bitişiğinde Kent Park var. Yeşillik alanların günümüzde oldukça azaldığı düşünülürse Kent parkın önemi daha iyi anlaşılır. Kent parkta Yelken Cafe’de çayınızı yudumlayıp, denize girebilirsiniz.

 

Datça merkezine 2,5 km uzaklığındaki Eski Datça mahallesi ziyaretçilerin akınına uğrayan yerlerden. Datça’da tatil yapan kişilerden tutun da günübirlik veya turlarla geziye çıkan birçok kişinin sokaklarında merakla, ilgiyle gezdiği bir yer. Fotoğraf Eski Datça’nın Çarşı sokağının kış ayındaki görüntüsü. Eski datça’nın her mevsim güzelliği bir başka. Dar, taş sokaklarda zamanda yolculuk yapmış gibi olursunuz. Tanınmış şairlerimizden Can Yücel evinin burada olmasının da bu ziyaretlerde rolü büyük.

İlçe merkezine 2,5 km uzaklıktaki kargı koyu son yıllarda tatilcilerin gözdesi. Bunda ilçe merkezine yakınlığı, temiz denizi , rüzgarlara korunaklı olması ve doğal güzelliği etken.

Datça’da gezmek denince akla hemen batıya doğru arka arkaya sıralanan koylar gelir. Mesudiye köyünün koylarından bu koyları size tanıtayım. Bu koylardan Hayıtbükü merkeze 18 km uzaklıkta Datça’ya gelenlerin sıkça uğradığı Hayıtbükü gezilecek, görülecek yerlerdendir. Bu küçük koy kumsalı, denizi ve doğal güzelliği ile ziyaretçilerin hayranlığını kazanıyor. Koyda cafe ve lokantalar, turistik tesisler yer alıyor.

 Ovabükü Hayıtbükü’nden 5 dakikalık mesafede Ovabükü Koyu yer alıyor. İki koyu Adatepe denilen kara parçası ayırıyor. Ovabükü sahilinde turistik tesis ve işletmeler yer alıyor.

Yarımadanın kendine özgü doğal görüntüsünü hala koruyan turistik koylarından olan Ovabükü birçok turistik tesise sahip. Uzun sahili, berrak denizi turistlerin beğenisini kazanıyor. Sahil boyunca uzanan cafe ve lokantalarda oturup bu güzelliğin içinde güzerl bir an yaşamak unutamayacağınız anlardan olacaktır.

Mesudiye köyü ile ilgili sayfam.

 

Palamutbükü Ovabükü’nden Kıyı yolu ile Palamutbükü’ne giderseniz Cenneti andıran sahillerin yanından geçersiniz. Bu koylarda mola vermek, denize girmek ayrı bir güzeldir.

Palamutbükü Datça’ya gelenlerin mutlaka uğradığı bir yerdir, uzun sahilinde yer alan cafe ve lokantalarda oturup berrak denizi seyredebilirsiniz, tabii mevsim uygunsa denize girmemek olmaz.  Palamutbükü ile ilgili sayfam.

Hızırşah köyü Datça’yı gezenlerin merak edip gezdikleri köylerimizden.  5 km uzaklığı ile Datça merkezine en yakın köyümüz, köye girişte Beylikler dönemi eseri Hızırşah Camii ilginizi çekecektir. Hızırşah Camii İle İlgili sayfam

Köyün içindeki ipek Dokuma atölyesi sıkça ziyaret edilen yerlerden. Hızırşahlı bayanların dıkuduğu ipek dokuma ürünler burada satışa sunuluyor. İpek dokuma Ürünler

Hızırşah köyü eski dokusunu koruyan köylerimizden.

Hacetevi Tepesi Hızırşah köyü Hacetevi tepesi projesi tamamlandı, yürüyüş yolları açıldı. 386 m yüksekliğindeki tepenin zirvesinde rüyaya yatılan taşlarla kaplı bir alan var.

Daha geniş bilgi için hazırladığım sayfaya bakınız.

 

Datça’da her mevsim bahar yaşanır ama ocak ayının sonlarında başlayan badem çiçeği baharı bir başka güzeldir. Şubat ayının sonlarına kadar her yerde bu güzelliği görebilirsiniz. Anemonlar, papatyalar, laleler her yeri kaplarlar.

Kışın bu aylarında Datça’da hiç bir yerde göremeyeceğiniz bir manzara vardır, bu manzaraların içinde doğa yürüyüşü yapmak da bir başkadır. İmkanınız ve zamanınız varsa kışın bu aylarda Datça’da bir tatil yapmak yaşamınızda unutamayacağınız bir zaman geçirmenize neden olacaktır.

Güzeller güzeli Knidos antik kenti gezilecek yerler deyince ilk akla gelen yerlendendir. Knidos’a gün batımını görmek için gelenler de çoktur.

Knidos hakkında ayrıntılı bilgiler.
Datça’nın ilk zamanlarında İlçe merkezi olmuş olan Reşadiye korunmuş mimari dokusu ile görülecek yerlerdendir.

Reşadiye denince ilk akla gelen Tarihi Mehmet Ali Ağa konağı şimdi konaklama tesisi olarak hizmet veriyor. 2016 yılında kapalıydı.

Reşadiye mahallesi ile ilgili sayfam

Mehmet Ali Ağa Konağına yaptığım ziyaret

 

Olive Farm
Tabii Reşadiye denince Olive Farm da  akla ilk gelen yerlerdendir. 500 dönümlük çiftlikte üretilen ürünler burada satılıyor.

Olive Farm markası ile çok çeşitli ürün burada sergileniyor.

Knidia Eko Çiftliği de Datça’da ilginç yerlerdendir. Yazı köyünden Değirmenbükü’ne giden yol üzerinde vadide yer alan çiftlik yaratıcı bir kişiliğe sahip Ali Somer’in eseri.

Büyük kentlerin stresli, tempolu yaşamını bir zaman için de olsa unutmak amacıyla kurulan çiftlikte üretime katılıp, konaklayabiliyorsunuz. Zeytinyağı, harıp pekmezi, sabun, badem gibi ürünler üretiliyor. Burada teknolojiden uzakta basit mekanlarda doğayla iç içe bir zaman geçiriyorsunuz. Knidia Çiftliğine Yaptığım Gezi

Yaka köyde bulunan Knidos Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi Knidos’a veya Palamutbükü’ne giderken yolunuz üzerinde. Bahçesinde bulunan mermer heykellerle bir açıkhava müzesi gibi görünür. Burada durarak Akademi’yi gezerek santçıların çalışmasını izleyebilirsiniz. Galerisindeki çok değişik sanat eserlerini görebilirsiniz. Knidos Akademi’ye Yaptığım Bir Ziyaret

Palamutbükü Mağrin’de gezilecek yerlerden, doğa ile iç içe antik bir çeşmeyi burada görebilirsiniz, son gittiğimde yolu düzeltiliyordu, arabalar gidebilir. Palamutbükü’nden de 45 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde.

Hellenistik döneme ait çeşmenin bulunduğu mağrinde bir zamanlar her taraf bu kaynak sularıyla sulanan bahçelerle kaplıymış. Şimdi bu bahçelerde badem ağaçları yer alıyor, çok güzel bir yer.

Değirmenbükü piknik yapıp denize girmek için uygun bir yer. ılgın ağaçlarının gölgesinde yemeğiniz yiyip, sakin bir ortamda güzel bir gün yaşayabilirsiniz. Yazın ormanlık alanlarda ateş yakmak yasak, burası bu açıdan güvenli.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir