Datça’da kış aylarında hafta sonlarını renklendiren etkinlikler büyük kentlere göre çok fazla değil ama sakin bir yaşam için burayı tercih edenleri mutlu eden etkinlikler bunlar. Hafta sonları Datça’da neler yapabilirsiniz; doğa yürüyüşleri, sahil boyunca uzanan gezi yollarında arkadaşlarınızla sohbetler, kafelerde buluşmalar, bir restoranda güzel bir yemek, müzikli geceler, sportif faaliyetler, Kültür Merkezi’nde Sinema keyfi, sahil boyunca uzanan banklarda güneşlenmek aklıma gelenlerden. 12 şubat Pazar günü Metamorfoz Sanatevi’nde daha değişik bir etkinlik vardı, ” Yaptık Bir Şeyler ” tasarım pazarında tasarımcıların kendilerine ait çalışmaları sergilendi.
Metamorfoz Sanatevi İşletmecisi Özkan Schulze ile sohbetimizde etkinlik ile ilgili bilgi verirken ” Umut Aktaylı adlı arkadaşımızın önerisi ile bu etkinliklere başladık. Arkadaşlarımıza www verdik, sağolsunlar geldiler, bu üçüncüsü. Devamı da gelebilir ama arkadaşlarla tekrar konuşup onsan sonra karar vereceğiz. Kış mevsimlerinde tasarımcı arkadaşlar birbirleriyle tanışsınlar, sohbet etsinler diye böyle bir etkinlik düşündük ” dedi.
Tasarım pazarına gittiğimde ortalık sakindi sonradan ziyaretçiler çoğaldı. Sıcak bir hava vardı, tasarımcı arkadaşlarla ve pazara gelenlerle sohbet ettik. Tasarım pazarının özelliği sergilenen ürünlerin kendilerine ait el yapımı olmasıydı. Boş zamanlarını değerlendirmek, bazen merakla başlanan işler onlara bir gelir kapısı oluşturmuş. Üretmeyi, paylaşmayı seviyorlar, çoğu büyük şehirlerden buraya gelmişler.
Oğuz Tığlı hocamız, yıllardır Datça’da, artık o tam bir Datçalı. Kibar çerçeveler içinde suluboya çalışmalarını sergiliyordu. Konular Datça ile ilgili. Metamorfoz Sanatevi’nin biraz ilerisinde resim atölyesi var, sergilerini birçok kez izleme fırsatım oldu.
Özden Şenozan seramik yaratım tezgahında çamura şekil veriyordu, 7 yıldır Datça’da, 2 yıldır Metamorfoz Sanatevi’nde ders veriyor. Hacettepe Üniversitesi Heykel Bölümü mezunu.
Bizim İşler tezgahında Deniz ve Hamdiye Dinç Arı, kendi yapımları takı,sabun,defter ürünlerini sergilemişlerdi.Takılar doğal malzemelerden yapılmıştı. Defterlerin kapakları zeytin ağacındandı.
Dilek Can, kendi tasarımı deri işlerini sergilemişti, İstagramda Pom Datça diye izleyebilirsiniz. Kişiye özel tasarımlar da yapıp satıyor. Evde atölyesinde çalışıyor. Grafik tasarımı mezunu, daha önce reklam ajanslarında da çalışmış, eş durumundan Datça’da.
İlknur Yılmaz kendi çalışması çini işlerini sergilemişti, yazları Çini -Mini diye standı da varmış, evdeki atölyesinde çalışıyor. 20 yıl İznik’te çini çalışması yapmış, malzemeler iznikten geliyormuş. 4 yıldır Datça’da. Sevgililer günü için yaptığı işler sağ altta.
Figen Palanduz örgü örmeyi çok seviyorum diyor. Online olarak ta ürettiklerini satıyor. 7 yıldır Datça’da
Bora Güzekin Engelim Olmayın derneğini temsilen burada, naylon poşetlere karşı satışa sunduğu pazar torbalarını kendisi dikmiş. Terzilik var mı diye sordum, hayatta bir şey dikmedim ama bunlarla öğrendim dedi.