24 Mayıs Pazar Günü Yazıköy’de Betçe Sanat Merkezinin açılışı vardı, aylar öncesinden bu çalışmalar hakkında bilgim olmuştu, arkadaşları çalışmaları esnasında ziyaret ederek, Betçe Sanat Merkezi ile ilgili kısa bir bilgi de vermiştim.. Dün akşama doğru Betçe Sanat Merkezi kurucu üyelerinden Korkut Sönmez arkadaşım arayıp, geliyor musun hocam demeseydi haberim olmayacaktı ve Yazıköy’de Sanat Şölenini kaçırmış olacaktım. Bizim buralarda böyle bir sorunumuz var maalesef, birçok etkinliği bu yüzden atlamış oluyorum.
Tiyatro sanatçısı Ümit Bakış 2013 yılında Yazıköye yerleştikten bir yıl sonra heykel sanatçısı Korkut Sönmez’le tanışır ve iki sanatçı Datça’nın Betçe bölgesinde bir sanat merkezi kurmaya karar verirler. Korkut Sözmez bu yörenin çocuğu olarak Betçe’yi, insanlarını iyi tanımaktadır. Fikirlerini Yazıköy Muhtarı ve Yazıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı olan Salih Bora’ya açtıklarında, Yazıköy’ün çalışkan muhtarından destek görürler ve böylece Betçe Sanat Merkezi çalışmaları başlar. Yazı Köyü Kooperatifi bünyesinde çalışmalarına başlayan Betçe Sanat Merkezinde Çocuklar için resim ve tiyatro, büyükler için tiyatro, koro çalışmalarının yanısıra psikodrama kursları da düzenlendi.
24 mayıs günü düzenlenen Betçe Şenliği ile çalışmalarını seyirciyle buluşturan Betçe Sanat Merkezi, önümüzdeki dönemde sanatsal çalışmaları ve sanat birimlerini Betçe bölgesindeki tüm köylere ve yerleşkelere yaymayı, her yıl geleneksel hale gelecek ve antik Knidos kentinde yapılacak bir uluslararası Betçe Şenliği düzenlemeyi planlıyor. Sanat Merkezinin hedefi betçede sanatsever tüm insanlara ulaşarak, düzenlediği ücretsiz kurslarla yaşayanların sanatsal ve kültürel gelişimini sağlamak, yalnızca doğa turizmiyle değil bölgenin aynı zamanda binlerce yıl öncesinden gelen sanat ve kültür birikimini de değerlendirerek kültürel anlamda da bir çekim merkezi oluşturmak..
Yazıköy Datça Yarımadası’nın Batı tarafındaki en son yerleşimi, antik Knidos kentine 7 km uzaklıkta, kentsel, tarihsel sit alanı içinde, eski yapıları, dar sokakları, sıcak kanlı insanları ile kendine özgü hoş bir yer. Knidos’a giden vasıtaların buradan geçmesine rahmen turizmin nimetlerinden tam olarak yararlanamıyor, halkın geçimi büyük oranda zeytin, badem tarımına bağlı.
Betçe: Datça Yarımadasının Batı tarafındaki bölgeye yörede verilen isim, Hızırşah arazilerinden sonra başlar, Mesudiye, Sındı, Yaka, Cumalı, Yazı bu bölge içindedir.
Yazıköy’e geldiğimizde çok büyük bir kalabalık vardı, böyle olacağını tahmin ediyordum, Betçe halkı sanatsal ve kültürel faaliyetlere her zaman ilgi duyar ve destekler. Bunu daha önceki Knidos Akademi etkinliklerinde de görmüştüm. Datça merkezinden ve Betçe’nin diğer köylerinden gelen birçok kişi buradaydı. Ne zamandır böyle coşkulu bir kalabalık görmemiştim, Datça’ya geldiğimden bu yana zaman zaman buna benzer etkinliklere şahit oldum ama buradaki fark, yöre halkının top yekün destek vermesiydi. Her yaştan insan buradaydı.
Yazıköy Muhtarı Salih Bora kısa bir konuşma yaptı, buradaki insanları gördükten sonra emeklerimize, uğraşlarımıza değdiğini anladım diyerek mikrofonu Dondurmam Kaymak Filminden tanıdığımız oyuncu Turan Özdemir’e verdi. Turan Özdemir yıllarca Ümit Bakış ile bu yöreleri gezdiğini, onun ütopyasının böyle bir festival düzenlemek olduğunu söyleyerek ” Ne mutlu bana ki bu günü gördüm ” dedi. ” Bu festivalin açılımıyla ne sanatçılar, ne ressamlar ne tiyatrocular yetişecek kimbilir ” diyerek sözlerini bitirirken emeği geçenlere, destek olanlara teşekkür edip, halkı sergiye davet etti.
Eski İlkokul binasının önünde toplanan kalabalık görülüyor, bu alanı kaplayan kalabalığın az bir kısmı. Köy kadınları da en önlerde resim sergisinin açılışı için heyacanla bekliyorlardı. Gelen misafirlere köylü kadınların pişirdiği hamur işleri ve içecekler ikram edildi.
Turan Özdemir’in davetiyle ilkokul binasındaki sergi salonuna geçildi, Betçe Sanat Merkezi çalışmalarını bu binada sürdürüyor. Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, Belediye Başkanı Şener Tokcan, Yazıköy Mahallesi Muhtarı Salih Bora ile sergiyi gezerken.
Resim öğretmeni Ümran Koçyiğit ve öğrencileri oldukça heyacanlıydılar, herhalde son yıllarda en çok kişinin gezdiği sergi bu olmuştur. Çalışmalar resim öğretmeni olarak söyleyeyim çok güzeldi, öğretmenleri çocuklarla güzel bir iletişim kurmuş. Bu arada Betçe Sanat Merkezindeki çalışmalara katılan diğer arkadaşlar: Psikodrama dalında Kadriye Çelik ( Mustafa Kutluay Ortaokulu Öğretmeni ), Koro eğitmeni Osman Karadeniz, Kostüm Birsel Diyaroğlu’nun katkılarını burada belirtmek lazım.
Yazıköy’den tanıdıklarımızla sergide karşılaşmak güzeldi, bizi gördükleri için mutlu olmuşlardı, bizler de onları gördüğümüz için. Buradaki etkinliğin kahramanları çocuklar objektiflere bolca poz verdiler.