12. si bugün yaşama geçirilen Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu’nda her yıl olduğu gibi kulaçlar güncel bir temaya farkındalık yaratmak açacıyla atıldı. Bu yılın teması yaşam kaynağımız su ile ilgili sorunlara dikkat çekmekti.Bu tema ile bu konuda bir duyarlılık yaratmak amaçlanırken, kulaçlardaki coşkuda barışa, sevgi ve paylaşmaya duyulan özlem de vardı. Çok görkemli bir manzara, heyacan dolu bir etkinlik izledik. Bu heyacan dereceye girme heyacanı değildi, Datçamızın barışçıl atmosferinde birlikte bir paylaşmada, bir atmosferde buluşmaktı, kulaçlar Akdeniz’in sularında coşkulu bir yüreğin çarpıntısı gibi aynı tempoyla atıldı. Bu heyacanı, bu güzellikleri basın olarak bizlere tanınan imkanlarla daha yakından görme fırsatımız oldu. Datça ve Muğla protokü Datça’daydı, vatandaşların ilgisi büyüktü. Datça Açık Deniz Kış Maratonu her geçen yıl katılımın arttığı, ülkemizin en önemli etkinliklerinden biri olarak yerini aldı. Katkısı, emeği olanlara, en başta kış günü onca yolu aşarak soğuk sulara kendilerini bırakan yüzücü arkadaşlarımıza teşekkürler ediyorum. İçlerinde oldukça tecrübeli, tanınımış yüzücülerimiz olduğu gibi bu güzel heyacanı yaşamak isteyen amatörce bu etkinliğe katılan, bu deneyimi, paylaşımı yaşamak isteyen pek çok arkadaşımız vardı. Genci, yaşlısı çok hoş manzaralar oluştu, barış ve sevgi Yarımadası Datçamıza yakışan bir etkinlik olarak bu yılki temasıyla da çok önemli bir sorunumuza parmak bastı. Kapalı, hafif lodoslu bir havada yapılan etkinliğin bitiminden sonra başlayan yağmur ara vermeden gece boyunca yağdı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Kazım Yılmaz İlkokulu Bahçesindeki kayıt masalarında son işlemler yapıldı, uzun kuyruklar oluştu. 500 civarında sporcunun bu etkinliğe katıldığını biliyoruz, sayı daha çok olabilirdi bir noktada dondurmak gerekiyor. Etkinliğe katılan pek çok kişi arkadaşlarıyla, aileleriyle Datça’ya geldiler. Üniversitelerimizden, spor kulüplerimizden birçok kişi bu etkinlikte yer aldı.
Organizayon komitesi üyesi Levent Özberk tarafından yüzücülere parkur ve teknik konularda bilgi verildi, 5000 m uzun parkur hava şartları nedeniyle 3.000 m ye indi. 1500 m kısa parkurda bir değişiklik olmadı.
Aslında gördüğüm herkesin kendine göre bir öyküsü var ama bu kalabalıkta konuşmak, onları dinlemek için imkanımız olmuyor.Hasan Eke karşılaştığım arkadaşlardan, bu yılın onur konuklarından Nezih Eşal ile birlikte bu pozu verdiler. Hasan Eke İstanbul’dan, Kış Maratonuna bu sene üçüncü katılışı, uzun parkurda yarışıyor sohbet esnasında ” Türkiye’nin iyi yüzücülerini burada görmek bizi mutlu ediyor, Nezih ağbi onur konuğumuz onunla olmak bizim için ayrı bir gurur vesilesi.” dedi.
Bu yılın onur konuklarından Nezih Eşal 2 yıl önce 1500 m yaş kategorisinde birinci olmuş, yine ilk üçe girmeye çalışacağım dedi.Sağ alt fotoğrafta görülen Tayyar Toksöz arkadaşımız Datça Palamutbükü’nden bu etkinliğe katılan yüzücülerimizden. 12 Yıldır ara vermeden etkinlikte yer alan 8-9 arkadaşımızdan biri. Etkinliği ilk yılından beri takip eden birisi olarak Tayyar arkadaşımla pek çok güzel anımız oldu, onun fotoğraflarını çekmek hep zevkli olmuştur.ilk yıllar Kış Yüzme Maratonu 7 – 8 Datçalı ve bir o kadar da Yunanlı yüzücüyle yapılıyordu, dostluk ve barışı çağrıştıran bir teması hep olmuştur. Bütün yarışçılar karaya çıkar Tayyar arkadaş hala görünürlerde yoktur, bir zaman sonra onu gördüğümüzde son yarışçı olarak hoş görüntüler yakalardık, alkışlar arasında her zamanki güleç yüzüyle karaya ayak basardı.. Şimdilerde sonunculuğu ona bırakmıyorlar.
Muğla Valisi Esengül Civelek,Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent karakuş, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar açılışta birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda ortak değinilen konu bu yılın teması olan su sorunuydu. Bu konu ile ilgili uyarıları okumanızı tavsiye ederim.
Açılış konuşmasını yapan Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ” Kış yüzme Maratonu’nun heyacanı ve mutluluğu ile hepinize hoş geldiniz diyorum. 12. yıl önce 13 kişi ile başlattığımız maratonumuzda bugün 500 yüzücümüzle brlikte Datçanın güzelliğinin farkındalığını hep beraber yaşamak istiyotuz. Bu sene temamız su, Devlet Su İşlerinin yaptığı araştırmaya göre10 yıl önce kişi başına düşen su miktarı 4 ton iken, bugün kişi başına 1480 kg su düşüyor. Her geçen gün su rezervlerimiz azalıyor. Şöyle bir hesap yaptım; 80 milyon nüfus ayda 1 litre tasarruf yapsa yılda 960 milyon ton yapıyor. Bunun için suyun önemini gelecek nesillere de aktarmak adına bir farkındalık yaratmak istiyoruz. 12 yıldır hiç yılmadan bu etkinliği bugüne getiren komite üyelerine ve etkinlğe katılan yüzücülerimize teşekkür edip başarılar diliyorum.”dedi.
Datça Kaymakamı Vehbi Bakır konuşmasında ” Ülkemizde soğuk ve yağışlı hava genellikle balkanlardan girer ,bahar ise Datça yarımadasından giriyor. Geçen hafta badem çiçeği etkinliğimiz vardı.Bugün çiçekler yerini çağlalara bıraktı. Dileğimiz ülkemizin her tarafına güzel bir bahar gelir, aynı heyacan yaşanır. Bu etkinliğin teması suyumuza sahip çıkmak. Bu tema etrafında kulaç atacak, suyumuza sahip çıkacak bu mesajı verecek tüm sporcularımıza teşekkür rediyorum. Ülkemize sahip çıkan, mücadele veren Metmetçiğimize de başarılar diliyorum, saygı ve minnetlerimi sunuyorum. Bu vesileyle sayın valimize, teşekkür ve saygıarımı sunarak bu etkinliğin, maratonun Datçamızın ve ülkemizin tanıtımında faydalı olmasını diliyorum.” dedi.
Maraton açılışında konuşan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş ” Datça çok emin adımlarla gidiyor, geçen hafta yaptığımız Badem Çiçeği Festivali Türkiye’nin tüm yörelerinden misafirleri Datça’ya getirdi. İlk olmasına rahmen büyük bir ilgiyle karşılaştık. Bugünkü etkinlik 12 yıldır aralıksız devam eden bir organizasyon, artık yüzme sporu ile ilgilenenler için marka olmuş bir yarış. Datça hem ürünleriyle hem aktiviteleri ile marka olan bir ilçemiz. Bu etkinliklerle sağlam adımlarla daha çok tanındığımızı düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür edip başarılar diliyorum. Çok iyi biliyorum ki etkinliğe katılan sprorcularımız derece yapmak için değil Datça’nın güzelliğini yaşamak için ve farklı bir havayı teneffüs etmek için buradalar.” dedi.
Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Gürün 12. si yapılmakta olan Kış Yüzme Maratonu kendi alanında tek ve özgün bir yarışma, Datça’ya da bu tam olarak yakışıyor. diyerek başladığı konuşmasında su konusunda önemli bilgiler verdi. ” Biz kış turizminin gelişmesi için neler yapabiliriz diye yıllardır düşünüp tartışıyoruz. Bu işi sözle değil eylemle gerçekleştiren Datça belediyemiz, Datça Belediyemizin bu etkinliğinde Ticaret Odamızın da daha önce olduğu gibi katkıları ve katılımları var, Büyük Şehir Belediyesi olarak biz de bu gibi her etkinliğe canı gönülden katılıyoruz ve katkı sağlıyoruz. 12 yıl, kolay bir olay değil ve 13 ten başşlayıp 500 e çıkan bir katılımcı oranı, tabii aileleriyle düşündüğümüz zaman kış aylarında Muğla’ya ve Datça’ya gelen turist sayısında önemli bir etkisi oluyor. Bu maratonun teması da çok önemli, kişi başına su miktarımız
4 tondan 1.400 e düşmüş durumda. Geçen yıl Muğla ortalamasının altında yağış aldık, bu yıl geçen yılın ortalamasına henüz daha yaklaşamadık. Bu önümüzdeki yaz ve ondan sonraki yıllarda eğer gerekli tedbirleri almazsak suyla ilgili çok büyük sorunlarla karşılaşacağımız aşikar. Devlet Su İşlerimizin önemli çalışmaları var, yapılması gereken barajlarımız var, su tasarrufu ile ilgili tüketimi azaltmak ve makul seviyeye getirmek için yapmamız gerekenler var. Eğer biz sulama suyunu değerlendiremezsek sulama suyunu en aza indirip içme ve kullanma suyunu yerinde ve tasarruflu olarak kulllanmazsak, gri su olarak değerlendirdiğimiz suyu tekrar arıtarak geri dönüşümünü sağlayamazsak, sarnıç ve yağmur suyunun depolanmasını bir teknik olarak ve imar yasasına getirmezsek küresel ısınmadan en çok etkilenen bir bölge olarak önümüzdeki yıllar çok sıkıntılı geçebilir. O yüzden bu farkındalığı yaratmak üzere bu kadar güzel bir topluluğun ve katılımın başlığı olarak suyu almak, su tasarrufunu öne çıkarmak bununla ilgili bir kamuoyu oluşturmak önemli bir adım. Katılımcılara ve komiteye teşekkür ediyorum. uzun yıllar daha bu maratonun aynı heyacanla düzenleneceğini umut ediyorum . ” dedi Başkan’ın Genel bir istek var bu etkinlik Datça’ da oluyorsa bu maratona Datça Belediye başkanının da katılması lazım. demesi hoş anlar yaşattı.
Muğla Valimiz Esengül Civelek ” Yüzme deniince akla deniz güneş kum geliyor. Ülkemizin birçok bölgesinde kış tüm ağırlığıyla devam ederken deniziyle, doğasıyla, huzuruyla, sakinliğ ile ünlü Datçamızın Açık Deniz Yüzme Maratonu’na ev sahipliği yapmasından memnuniyet duyuyorum. 12 yıldır farklı bir temayla gerçekleştirilen etkinliğin bu yılki konusunun ” Kuraklık bir kulaç kadar yakın suyuna sahip çık ” temasını da çok anlamlı buluyorum. Hepimiz biliyoruz ki hayatımızda suyun çok önemli bir yeri var, tek bir cümleyle ifade ediyoruz su hayattır. Su yaşam kaynağıdır. Ancak günümüzde artan nüfus artışı, çevre kirliliği, sanayıleşme, küresel ısınma ve iklim değişikleri gibi nedenler bazı sorunları da beraberinde getiriyor, denizleri temiz tutmamız, suyu sağlıklı bir şekilde korumamız aynı zamanda bilinçli tasarruflu doğru kullanmamız gerekiyor. Ben bu anlamda bu etkinliğin toplumda bir bilinç ve duyarlılık oluşturacağına, bir farkıdalık yaratacağına inanıyorum ” diyerek katkıları olanlara teşekkür etti ve yarışmacılara başarılar diledi.
Konuşmalardan sonra Maratonun başlama noktasına geçildi, Muğla Valisi Esengül Civelek tarafından verilen startla önce uzun parkur yarışmacıları kendilerini suya bıraktı, bir müddet sonra da kısa parkur yürücüleri kendilerini serin sulara bıraktılar. Su sıcaklığı tahmini 17 – 18 dereceydi. Kapalı ve kafif lodoslu bir hava vardı. Etkinliği takip eden basın için denizde hazırlanan platformdan ilk anları görüntüledik. Bu arada etkinliği videoya aldığım için fotoğtaf için fazla zaman bulamadım. Güzel sahneler vardı, önümüzdeki günlerde videoları kurgulayıp paylaşacağım.