Bu yıl 2.si gerçekleştirilen ve üç gün sürecek olan Badem Çiçeği Festivali’ne yağmura ragmen ilgi büyük oldu, festivali izlemek, badem çiçeklerini görmek için diğer illerden, Muğla Çevresinden pek çok kişi Datçamıza geldi, dolayısıyle etkinlik kış sezonunda Datça turizminin hareketlenmesine vesile oldu.
Bu yıl etkinlik için standlar Ambarcı caddesi kavşağından başlayarak kuruldu, Cumhuriyet Meydanı’ndaki panayır alanında badem ürünlerinden yöresel yemeklere, doğal üretim workshoplarından el işi takı ve hediyelik ürünlere kadar pek çok şey satışa sunuldu. Katılımcıların çoğu dışarıdan Datça’ya gelmişlerdi, Datçalı üreticiler de kendi ürünlerini tanıtma, satma imkanı buldular. Yiyecek ürünlerine ilgi fazlaydı, uzun süre yağan yağmur stant sahiplerine zor anlar yaşattı.
Datça Kaymakamı Mesut Çoban, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar , Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) adına Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Meclis Başkan Yardımcısı Deniz Dakikoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Selma Ünal’ın da katıldığı kortej yürüyüşüne katılmak nasip olmadı. Saat 14.00’te başlayacak olan yürüyüş için belirtilen yere gittiğimde yağmur nedeniyle 15.00 ertelendiğini duyup ayrılmıştım. Alana geldiğimde yürüyüşün yapıldığını öğrenmiş oldum.
Cumhuriyet Meydanı’na kurulan sahnede etkinliğin açılış konuşmaları yapıldı. İlk konuşmayı yapan Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar özetle ” Değerli hemşehrilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum, bugün bizi yalnız bırakmayan misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Anadolu’nun bir kısmı kar altındayken biz burada baharı yaşıyoruz, bakmayın bu yağmura, gelecek iki gün yine baharı yaşayacağız. Datça’da aldığınız her nefes sağlık, mutluluk , yediğiniz her lokma yüreğinizde sevgi oluşturacak. ” dedi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Koray Özcan yaptığı konuşmada katılımcıları sevgi ve saygıyla selamladıktan sonra etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti ve etkinliğin düzenlenmesinde katkısı olanlara teşekkür ederek ” Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu festivalin düzenlenmesinin bizim için en önemli noktalarından biri, buradaki esnafımıza, iş insanlarımıza, ilçe halkına sağladığımız katkıdır. Böylesi önemli etkinlikleri her zaman için desteklemeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tüm bunların ötesinde, bizi burada yalnızca bir paydaş olarak değil, ev sahibi gibi hissettiren tüm Datça halkına teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Son olarak sahneye davet edilen Datça Kaymakamı Mesut Çoban, “Datça’ya dair söylenecek çok şey var, Belediye Başkanımız Datça ile ilgili söylenecek her şeyi söyledi. Datça 8 Şubat’ta badem çiçeği açan Türkiye’deki tek yerleşim yeri. Bahar Datça’da başlıyor. Bu baharı Datça’da sizlerle birlikte karşılamış olmaktan, sizlerle bu festivali yaşıyor olmaktan memnuniyet duyuyorum. Misafirlerimizi sağlık ve huzur içersinde misafir etmekten mutluyuz. Gelenler için eğlenceli, esnafımız için de kazançlı bir festival olmasını diliyorum ” dedi.”
Daha sonra meydanda hazırlanan sahnede Bodrum Bandosu’nun gösterilerini ve Datça Engelim Olmayın Derneği Ritm Orkestrasının gösterilerini izledik. Üç gün boyunca bu alanda ve çeşitli mekanlarda, Palamutbükü’nde çeşitli etkinlikler gün boyu sürecek. Festivalde birçok atölye faaliyeti de yer almakta. Etkinlik Takvimi Sayfamda programlar yer alıyor.
Festival boyunca Datça’nın çeşitli yerlerine turlar düzenleniyor, Panayır alanındaki stant görülüyor.
Yerel Tohum Derneği standı da ilgi gören Standlardandı. Datçalı üreticiler Datça’nın tanınmış ürünlerini, kendi yaptıkları yiyecekleri, el işlerini, seramik çalışmalarını tezgahlarda satışa sundular. Bu arada Cumartesi ve Pazar günü sakin güzel bir hava görünüyor. Festivalden önce Datça’nın değişik yerlerini gezerek Badem çiçeklerini görüntüledim bu izlenimlere göre Yakın yer olarak Hızırşah, daha ileride Palamutbükü badem çiçeğinin güzel görüntülerini görebileceğiniz yerler. Palamutbükü ovası gelinliğini giydi diyebilirim. Festival etkinlikleri palamutbükü’nde de sürüyor, Eski Datça da görülecek yerlerden.