Kargı kızılova’ya yürüyüşümde, vadiler, tepeler kızıl çam ormanlarıyla kaplı, boylu makiler, frigana bitki örtüsü ile karşılaştım. Boylu makilerde sakız familyasından bitkiler, yabani zeytin, kel armut, kermes meşesi ağaçları vardı, frigana bitki örtüsü olarak abdest bozanlar ağırlıktaydı, az da olsa adaçayı bitkisine rastladık.
Kargı’dan Kızılova’ya yürürken ilk karşılaştığım maki türü bitkiler sakız türü bu bitkilerdi. Genelde en fazla 2 m boyunda ve kür şeklinde dağılmış olarak bulunuyorlardı. Bazılarında burada olduğu gibi ağaç şeklini almışlardı. Burada sakızlık denen bu bitki için internet paylaşımlarında menengiç, sakız diyenler oldu, ben de bu bitkileri hep karıştırıyorum. Menengiçler yapraklarını dökerler, ben bu bitkilerin yaprağını döktüklerini görmedim, hep yapraklı olurlar. Sakız ağacının meyvasının yenmediği belirtiliyor.
Yine sakızlık dediğimiz bitki garig bitki örtüsü şeklinde yayılmışlardı.
Kargı tepelerinde ve Kızılova’da abdestbozan denilen bitkilerin yanyana geldiği frigana bitki örtüsüne sıkça rastladık, bunun sebebi bu yörelerde sık otlatmanın olması olabilir.
Bir yerde birkaç tane bu bitkilerden vardı, Ardıça benzettim ama garig şeklindeydi.
Kargı’nın doğu yamaçlarında maki şeklinde görülen yabani zeytinler.
Vadiler kızıl çam ormanlarıyla kaplı.
Kargı Kızılova’da Muço Ağa Tepesi dağı yamaçlarında boylu makiler, kermes meşeleri.
Kargı arazilerinde, Kızılova’da kermes meşelerinin ağaç halini aldığını gördük, yarımadanın başka taraflarında bu denli sıklıkta görmemiştim. Kermes meşelerinin ağaç haline gelmesi bayağı zaman alıyor. Bazılarının büyüklüğüne bakarsak oldukça yaşlı olduklarını söyleyebiliriz. Bizim buralarda pinar denen yaprakları dikenimsi bu bitkiler budanırsa ağaç şeklini alabiliyor. Son yıllarda tarım arazisi açmak veya yapılaşma nedeniyle yok olmaktalar.