25 ağustos Pazar günü arkadaşlarımla Palamutbükü’ne gittik, yolumuz üzerinde bulunan Yaka Köydeki knidos Akademi’ye uğradık önce sonra ver elini Palamutbükü. Arkadaşlarım denize girerken ben de tatile gelenlerle konuşarak “neden Palamutbükü” sorusuna cevap aradım.
Tanınmış ressamlarımızdan Gülseren ve Teoman Südor kızları ressam Telga Südor Mendi ile Knidos Akademideler. Bugün burada son günleriymiş, Gülseren Südor çalışmasının son rütuşlarını yaparken keyifli bir çalışma oldu diyor, çok zevk alarak çalıştık. Gülseren Südor Devlet Güzel sanatlar akademisi Bedri rahmi Eyüboğlu atölyesi 1970 mezunlarından. Uzun yıllar çeşitli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olarak kendi atölyesinde çalışmalarını devam ettirmiş, yurt içinde ve dışında birçok kişisel ve karma sergiye katılmış bir sanatçımız. Knidos akademi sayesinde birçok tanınmış sanatçımızı yıllar sonra görme fırsatı da buluyorum. Gülseren Hocamıza çalışması için Sürrealist bir çalışma mı diye sorduğumda rahmetli hocamız Zeki Çakaloz bize Hiper Realist derdi deyince bir an için ben de yıllar öncesine gitmiş oldum. Zeki Çakaloz benim de öğretmenimdi, eşine çok az rastlanılan donanımlı, beyfendi bir insandı, dergi ve gazetelerde sanat üzerine yazıları yayınlanırdı.
Arkadaşım Aydın’ın yanında poz verdiği tablo Teoman Südor’a ait, kendisi şu an burada olmadığı için tanışamadım. O da eşi gibi Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunu 1968 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesinden mezun olmuş, öğretmenlik yaşamımda da çalışmalarını takip etmiştim. Birçok kişisel sergi açmış bir sanatçımız. Kızları Telga onların yolunda yürürken sağ alttaki fotoğrafta görülen torunları da onları takip etmek niyetinde, yabancı bir ülkede resim eğitimi almayı planlıyor. akademinin bahçesinde karşısındaki ağaç köküne bakarak desen çalışmaları yapıyordu.
Solda Telga Südor Mendi’ye ait resim çalışması görülüyor, ressam bir anne babanın ressam kızları. Denizden yeni gelmişlerdi fotoğraflarını çekemedim. Mimar Sinan Üniversitesi Sahne dekorları mezunu, daha sonra Norveç’e giderek Bergen Üniversitesinde Yüksek lisans eğitimi almış şimdi Işık ve Yeni Yüzyıl Üniversitelerinde Öğretim görevlisi olarak derslere giriyor.
Seramik atölyesinde ne var ne yok diye baktığımda geçenlerde geldiğimde tanıştığım ressam arkadaşımız Feyzan Alasya resmine çalışıyordu. Geçen geldiğimde yaptığı çalışmalarını tamamlamıştı, burada verimli bir zaman geçirdiği çalışmalarından belli oluyordu.
Knidos Akademiye gelip te buranın emektarı seramik sanatçısı Ümit Can Gören’i görmemek olmazdı, en uçtaki atölyesinde, loş ışıkta çalışıyordu. Bir zaman fotoğrafını çektim farkına varmadı, beni gördüğü anda deklanşöre bastım ve o anı yakalamış oldum.
Arkadaşlarım Aydın ve Atınç, akademide sergilenen çalışmaları görmüş oldular. Solda son büyük sergide yer alan Can Yücel büstü görülüyor.