5 Mart Pazar günü Datça Cumhuriyet Meydanı’nda farklı bir etkinlik vardı, Datça Yerel Tohum Grubu’nun ” Datça’da Atalık Tohumlar Toprakla Buluşuyor ” başlıklı etkinliğine ilgi büyüktü. Son yıllarda artan beslenme ile ilgili hastalıklar Datçamızda da hızla artmakta, Datça’ya geldiğimiz yıllarda görmediğimiz pekçok rahatsızlığı, bunların acı sonuçlarını görür olduk. Datçamızın kendine özgü bir domatesi vardı, benim gibi uzun yıllar Datça’da yaşamış olanlar bilirler, karpuzu vardı ki başka yerde aynı tadı daha önce tatmadığımız. Eşe dosta kasa kasa gönderdiğimiz domatesler yok artık. İşte Datça Yerel Tohum hem bu tatlara tekrar kavuşmamız hem de sağlıklı ürünler yememiz için bu girişimi başlattı. Tabii kendilerinin de belirttiği gibi iş tohumla bitmiyor, zehirsiz topraklarda ürünlerimizi yetiştirmemiz gerekiyor. Bunun zorluğunun farkındalar ama onlar inanarak yola çıktılar, kısa zaman içinde de tohumlar gibi çoğaldılar. Bu hepimizin sorunu, geleceğimiz, çocuklarımız için destek vermemiz gereken bir konu.
Etkinlik saat 10.00 da Cumhuriyet Meydanında standların açılması ile başladı, Datça Yerel Tohum standlarının dışında değişik el işleri ile ilgili standlar da vardı.
Datça Yerel Tohum Türkiye çapında birçok bölgede belediyelerle iş birliği yapmakta. Üreticiyi incitmeden, tüketiciye istediği ürünü ulaştırmayı amaçlıyorlar. Bu çalışmalarında Datça Belediyesi onlarla birlikte. Sağlıklı nesiller ve geleceğimiz için İlçe halkından da destek bekliyorlar. Bu bir düş değil, bizimle olun, bizimle çalışın, önerilerinizi getirin diyorlar.
Daha önceki etkinliklerde gördüğümüz pekçok arkadaşımızı bu etkinlikte görme imkanımız oldu. Sohbet ettik, yeni arkadaşlarla tanıştık.
Datça Yerel Tohum Başkanı Zeki Karacan amaçlarının Türkiye’nin her yerinde zehirsiz toprakta zehirsiz üretim yapabilmenin koşullarını yaratmak olduğunu belirterek konuşmasında” Bizim ülkemize bir borcumuz var, biz bu borcumuzu ödemek zorundayız. Şu anda Türkiye’de tohum olarak dışarıya bağımlı bir hale geldik, biz buna dur demek zorundayız. Kendi ülkemizin tohumunu üretecek kadar rezervimiz var aslında. Ama öyle izlenim yaratılıyor ki sanki Türkiye’de yerel tohum tamamen sıfırlandı, yerel tohum bitti. Datça Yerel tohum olarak Datça Yarımadamızın yerel tohumlarını korumak hem de adamızın endemik yapısını korumak istiyoruz. Ormanlarımızı, doğamızı korumak istiyoruz, hayvanlarımızı, canlılarımızı, insanlarımızı, denizimizi, arımızı herşeyimizi korumak istiyoruz. Bunun için yola çıktık, buradaki gönültaşlarla birlikte bu işe gönül koyan herkesle omuz omuza birlikte çalışmaya başlayacağız. Datça Belediyesi ile bir iş ortaklığımız var, birlikte kendi topraklarımızda kendi tohumlarımızı ekip, tohum üretmek istiyoruz. Bundan sonra çiftçilerimizle bu işe başlayacağız. Pazarda güvenle alışveriş yapacağımız bir ortam yaratmak istiyoruz. ” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar pazar günü böyle bir etkinlik yaptıkları için Datça Yerel Tohuma teşekkür ederek başladığı konuşmasında ” Bu etkinlikte emeği olan herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Datça’da bir ilk , Datça Belediyesi olarak yapılan bütün etkinliklere destek vermek, güzellikleri yaşatmak zorundayız. Bu farklı bir girişim, baktığımızda tohumların ne denli yabancılaştığını, insan sağlığına ne kadar zararlı olduklarını ilk üretim esnasında göremiyorduk. Ne kadar çok üretim olursa o kadar ucuz, kolay ürüne ulaşılacağı düşünülüyordu. Oysa öyle olmadığını gördük, geçmişte Datçamızda kullanılan tohumların değerini bilmek gerekiyor, yediğimiz besinlerin daha sağlıklı, daha lezzetli olduğunu bugün yediğimiz besinlere bakarak anlıyoruz. Datça’da yerel tohumların geliştirilmesi için belediye olarak elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz, yeter ki arkadaşlarımız mücadelelerine devam ettsinler. Her zaman yanlarındayız, bu bir ilk çok büyük bir farkındalıkla başladık, umarım ki amacımıza ulaşırız. ” dedi.
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Belediye Başkan Yardımcısı İnci Bilgin, Datça Yerel tohum Başkanı Zeki Karacan Datça Yerel Tohum Standında gönüllülerle birlikte görülüyorlar.
Gün boyu pek çok etkinliği içinde barındıran etkinlikte Datçalı müzisyenlerin konserlerini izleme fırsatımız oldu. Yazı andıran bir havada onları dinlemek çok hoştu.
Dr. Füsun Tezcan’ın Doğal tarım ilaçları ile ilgili sunumu büyük ilgi çekti. Evlerimizde yan etkisi olmadan zararlılarla mücadele edebileceğimiz ilaçlar hakkında bilgi almış olduk.
” Atalık Tohumlar Datça’da Toprakla Buluşuyor ” program akışında 16.30 da İlköğretim okulu öğrencilerinin resim etkinliği vardı. Sergileri 5 – 11 mart tarihleri arasında Karia Kahvesi’nde görülebilinir. Konferanslarla devam edecek olan etkinlikte 18.00 de Tayfun Özkaya, 19.15 te Füsun Tezcan’ın Sapphire’de konuşmaları vardı. 20.30’da Liman Sanat galerisinde Mine Soral’ın İllüstrasyon Sergisi açıldı.
Datça Yerel Tohum Grubu çalışmalarına ara vermeden devam ediyor, düşünceler artık yaşama geçiriliyor, kendilerine başarılar diliyorum… İnsanoğlunun inandıktan, çok istedikten sonra başaramayacağı şey yok, bu iyi ve güzel idealler için olunca çok daha anlamlı.