Atölye Muğla Bir ” Sepet ” Yemek Tasarımı Atölyesi

Atölye Muğla Bir, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu bir kırsal kalkınma projesi.  Proje kapsamında yaz boyunca Muğla’nın 13 ilçesinde uygulanmak üzere değişik konularda atölye çalışmaları belirlendi.  Köyceğiz, Milas ve Yatağan’da gerçekleştirilen atölye çalışmalarından sonra Atölye Muğla Bir ekibi ve katılımcılar 31 temmuz pazartesi günü ilçemize geldiler.  Beş gün süren atölye çalışmalarında  konaklama, atölyelerin gerçekleşeceği köylerde Atölye Muğla Bir tarafından sağlanan çadırlarda yapılıyor. Datça’da yapılacak olan ” Sepet ” Yemek Tasarımı Atölyesi için kamp yeri Hızırşah çıkışında Yeşil Bahçe Restaurant  oldu.

Bu çalışmalarda konuyla ilgili profesyoneller, tasarımcılar, katılımcılar, belediye birimleri, yerel oluşumlar ve halk bir araya geliyor. Atölye Muğla Bir çalışma yöntemlerini” Sorunları tespit etmek, tarafların istek ve beklentilerini araştırmak ve çözüm üreten tasarımlar geliştirmek ” olarak açıklıyor.

Yaz boyunca devam edecek olan projelere katılım için https://muglabir.com/adresli web sitesinden başvuru yapabiliyorsunuz. Datça’daki atölye çalışmaları ile ilgili programı da oradan takip edebilirsiniz.

Atölye Muğla Bir Koordinatörü Sıla Akalp projeleri ile ilgili konuşmamızda ” Amacımız Muğla genelinde tarımsal üretimi desteklemek, katma değer yaratmak. Bu sebeple turistik yerlerde yaz aylarında artan tüketimle kırdaki üretimi dengelemek istiyoruz. Tasarımcılarla birlikte bunun yöntemlerini araştırıyoruz. Bunun için 13 tane proje belirledik. Her ilçede beşer günlük kamplar düzenleyerek profesyonelleri, tasarımcıları ve yerel kişileri bir araya getiriyoruz. Köydeki kişileri dinliyoruz, yoğun geçen atölye çalışmaları sonunda ürünler ortaya çıkıyor. İlkini Köyceğiz’de çiçek üreticileri ile yaptık, üretilen çiçeklerin satışının artması için grafik tasarımlar yapıldı, kataloglar hazırlandı. Milas’ta Sarıkız projesi kapsamında hayvansal üretimlerle ilgili çalışıldı. Yatağan Turgut’ta Osman Hamdi Bey ile ilgili çalışmalar yapıldı. Burada da Sepet Projesi kapsamında Datça’ya özgü ürünlerin kıyılara ulaştırılabilmesi için nasıl bir model geliştirebiliriz, araştıracağız. Çünkü turistler yerel ürünlere, lezzetlere kolayca erişemiyorlar, bütün bunlar çalışılacak, tartışılacak, Datça’ya özgü lezzetler ortaya çıkarılacak, tarifler araştırılacak. Buranın özgün olan değerlerini  ön plana çıkarmayı, korumayı amaçlayan bir proje. ” dedi.

Projeye katılım ücretsiz ama niyet mektuplarıyla, konuyla ilgili çalışmalar yapan kişiler kabul ediliyor. Datça’daki kontenjan dolmuş olsa da  herkese açık bir çalışma. Günlük olarak atölye çalışmalarına katılmak, izlemek mümkün.

muğlabir yerel tatlar atölyesi

31 Temmuz pazartesi günü Atölye Muğla Bir ekibi ve katılımcı arkadaşlar öğleden sonra Yeşil Bahçe Restaurant’taki kamp alanlarına geldiler. Yeşil Bahçe’ye gelişlerinden kısa bir süre sonra tanışma toplantısı yapıldı, katılımcı arkadaşlar kendilerini tanıtarak projeye neden katıldıkları konusunda kısa bilgiler verdi. Hepsi genç arkadaşlar, değişik okullardan mezun olmuşlar, gördüğüm kadarıyla birçoğu iş hayatına yeni atılacak. Yeni deneyler kazanmak, proje konusunda kendilerini geliştirmek isteyen kişiler. Proje kapsamında Datça’yı, özelliklerini, yemeklerini tanımış olacaklar, güzel bir uygulama.

Tanışma toplantısından sonra Hızırşah’ta yaşayan Keçe Sanatçısı Sülün Karaağaç ile söyleşi yapılarak yöre ile ilgili bilgiler alındı. Can Güvenir,  Shirley Kaston çalışmalarla ilgili konuştular. Birinci günün diğer bir etkinliği kampın kurulmasıydı.

Muğla Bir Sepet Projesi 1 Ağustos Salı Günü Sındı’da devam edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir