2. Badem Çiçeği Festivali’nin üçüncü gününde Eski Datça’ya gideyim dedim, festivalde en ilgi gören yerlerden olacağını tahmin ediyordum ama bu kadar değil. Ara yoldan geldim, karşıya geçmek için bir müddet bekledim, 3-4 tane tur otobüsü aynı anda geldi, oto park yerinde yer kalmamıştı. Neyse ışıklar kısmını geçip arada bir yere arabamı park ettim, diğer park yeri de doluydu. Yoldan Halk eğitim Merkezi Binası’na doğru giderken akın akın otobüslerden inenler yola gelmişti, bir kısım kalabalık ta karşı yönden geliyordu. Eski datça böyle bir kalabalığı şimdiye dek belki de görmedi.
Halk Eğitim Binası bahçesinde hediyelik eşyalar satan tezgahlar kurulmuştu, tanıdık arkadaşlarla sohbet ederek çevreyi gezdim. Dışarıdaki kalabalığa göre bu kısım sakindi. Gelenlerin büyük bir kısmı turla ve günü birlik geldi sanırım konuştuğum kişilerden aldığım bilgiler bu yöndeydi. Manisa, Kuşadası, Fethiye, Marmaris ve Muğla’dan gelenlerle konuştum.
Arkadaşlarımız kendi yaptıkları el işlerini satarken birkaç yerde gözleme yapanlar vardı. Bu üç günlük etkinlikte evlerine maddi bir destek sağlamak için kadınlar iş başı yapmıştı.
Fethiye’den Recep ve Yaşar arkadaşlar günü birlik gelmişlerdi. Arabanın üstünde yatan kedi ilgilerini çekti, burada kediler hep böyle insanlara alışık mı dediler. Eski Datçalılar bankın üstünde çevreyi izlerken yanlarına gittim, burada oturan bayan turla Kuşadası’ndan günü birlik gelmişlerdi. Muğladan gelen arkadaşı köşede dondurma yerken görüntüledim, bu havada dondurma yenilir mi diye sordum ” Çok canım çekti, çocuğa göstermeden gizli gizli yiyorum ” derken çok hoştu. Muhtar Neşe Karaoğlan’nın emlak bürosu dondurma dükkanı olmuş, oğlu tezgahın başındaydı, iyi düşünmüşler bayağı ilgi gördü. İçerde dondurma alan kadın müşteri Dondurmam Gaymak yazısından etkilendiğini söyledi.
Çarşı Caddesi’nde turla gelmiş bir arkadaşla röportaj yaptım, izlenimlerini sordum. Bodrum’dan fotoğraf çekmek için geldiklerini , kalabalıkta zor olduğunu belirterek çok farklılıklar göremedik. Her yerde gördüğümüz el işleri falan dedi ama badem çiçeklerini güzelce görüntülemişler. Yöresel ürünlerin fiyatlarını yüksek bulmuş, burada yetişmelerine rahmen aynı ürünler Bodrum’da da aynı fiyatmış. Bir fark olcağını düşünmüş gelirken. Can Yücel Sokak’ta Marifetli Eller diye tanıdığımız Hürriyet hanımın el işleri bayağı ilgi gördü, kendisiyle konuştuğumda Badem Çiçeği Festivali güzel geçti dedi, alışverişten memnundu. Hürriyet hanımın işlerine bakan geç arkadaşla konuştum, istanbul’dan dün gelmişler, geçen yıl da gelmiş, bu yıl daha kalabalıktı, 2. yıl olmasına karşın beğendim dedi.
Astrantia Galeri’ye ilgi büyüktü, işletmecisi Sena Pir ” Badem Çiçeği Festivali çiçekler gibi açtı, Eski Datça sokakları şenlendi, herkesi bekliyoruz organize edenlere teşekkür ediyoruz ” dedi. Mavi Baykuş ve Nevo Datça’da ilgi gören yerlerden. Buralarda özgün, değişik ürünler sergileniyor.
Pehlivan köy ürünlerinin yanından geçerken yolda post makinasıyla hesap alma ilginçti, internet içerde çekmeyince tabii. Köy ürünleri satan mağazaların içi çok kalabalıktı onu belirteyim. Her zamanki gibi Can Yücel Sokak’ta birçok kişi hatıra fotoğrafı çektirmekteydi. Can Yücel Evi’nin önü de kalabalıktı. Dar sokaklarda tek sıra yürüyerek arabama doğru gittim.
Eski yapının önünde video çekerken yanımdam geçen arkadaşlardan birisi bana doğru bakınca Marmaris’teki arkadaşlarımızdan Zeynep Soyer kendisine çok yakışan şapkasını çıkararak ben Zeynep dedi, hoş bir karşılaşma oldu, nereden nereye dedim. Sonra yürüyüşe devam ederken Marmaris’ten gelen arkadaşlarla sohbet ettim, çok güzel açmış bir badem ağacının önünde duruyorlardı. Yeni gelmişlerdi, festivale ilk gelişleriydi.
Bu kısımdaki bahçelerde badem çiçekleri çok güzeldi. Datça’ya ilk geldiğimiz yıllarda Eski Datça’nın her tarafında bu manzaralar vardı, badem bahçeleri, zeytin tarlaları şimdi site şeklinde yapılarla dolu. Bu bahçelerde de aynı şeylerin olacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok, gidiş o gidiş. Festivale gelince iki yaşında çok genç bir etkinlik, gelecek yıllarda daha da yapıcı ve yaratıcı etkinliklerle devam edeceğini umuyorum, şimdiden büyük ilgi gördü, ülkemizin birçok yerinden etkinliğe katılım oldu. Organize eden arkadaşlar da birçok yeni tecrübe edindiler. Satış yapan arkadaşlara söyleyeceğim, yaratıcı, değişik, yöremizden esintiler taşıyan bir şeyler bulmalı. Gözlemlerime göre yöresel ürünlerimizden faydalanarak bunu yapanlar etkinlikten gerekli kazanımları sağladılar, kazançlı çıktılar. Herkesin yaptığı şeylerle devam etmek zor.