Datça Detay’ın bu sayfasında Datça’yı konu almış, elimde olan kitapların kısa bir tanıtımını yapıyorum. Datça son yıllarda birçok açıdan dikkati çeken bir ilçe, öykülerde, araştırma yazılarında, şiirlerde, romanlarda sıkça işlenen bir yer. Fırsat buldukça şu an elimde olmayan diğer kitapları da sayfamda tanıtmaya çalışacağım. Günümüzde kitap çıkarmak oldukça kolaylaştı, özgün, sanatsal özellikler taşıyan, kendi gözlem ve araştırmalarına dayanan yazarlara ait Datça kitaplarının çoğalmasını diliyorum. Datça ile ilgili kitaplar sayfama dilerseniz sizler de katkıda bulunabilirsiniz.
Datça Kitapları
Datça’da yaşamını sürdüren Yazar Ali Tiyar Gök’ün 6. kitabı ” Gizemli Karia Ülkesi ” adlı kitabı okuyucularıyla buluştu. Kendisi bir doğa yürüyüşçüsü ve araştırmacısı olan Ali Tiyar Gök 7 yıl süren yoğun bir çalışma temposunun sonunda 686 sayfalık bu kitabı yaşama geçirdi. Yazar kitabında Muğla, Aydın, Denizli’ye kadar geniş bir alanı kaplayan Antik Karia Bölgesi içinde yer alan toprakları kültüründen, tarihine, florasından, faunasına, yemeklerinden, doğal güzelliklerine kadar bütün özellikleriyle tanıtıyor. UKKSA’nın ( Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi ) katkılarıyla 5 Şubat Yayınları tarafından 1000 adet basılan kitapta Karia Yolu Parkurları, Florası, Tarihi Yerler, Yaban hayatı gibi birçok konu fotoğraflarla anlatılıyor. Kitapta 1800 fotoğraf ve kroki yer almakta. Kitaptaki metinler Türkçe ve İngilizce. Kitabın tüm gelirleri UKKSA’ya bırakıldı.
850 km uzunluğundaki Karia Yolu Rotasının Datça Bölümü ile ilgili bilgiler veren ” Karia Yolu Datça Yarımadası Yürüyüş ve Gezi Rehberi ” 2019 yılında kitapçılarda yerini aldı. Karia Yolu kurucularından Altay Özcan ( Dean Livesley, Yunus Özdemir’in katkılarıyla ) tarafından yazılan kitapta Datça Yarımadası Tarihçe, Karia Yolu Rotaları, Datça Yarımadası doğal yapısı, yaban hayatı, yürüyüş yapacaklar için bilgi ve uyarılar, gezecekler için gezi bilgileri gibi birçok bilgi ayrıntılı bir şekilde veriliyor. Kitapla birlikte verilen haritada bütün bu ayrıntılar gösteriliyor. 9 yıllık bir birikim ve tecrübenin ardından yazılan kitap Datça’yı daha bilinçli ve severek gezmenize yardımcı olacak.
11 Şubat 2009 yılında kaybettiğimiz Datçalı araştırmacı yazar Nihat Akkaraca’nın iki kitabı var. Bunlardan Datça’da Zaman kitabında Datça’nın değişik yörelerinde, kaynaklardan dinleyip öyküleştirdiği, kendi gözlemlerine, yaşadıklarına dayanarak yazdığı öyküler yer almakta. Bu öyküler Datça Kültürünü yansıtan, uzun yıllar kapalı bir yaşam sürmüş olan, ulaşımı zor bir Yarımada insanını anlatan sıcacık öyküler. Zaman zaman güldüren, zaman zaman hüzünlendiren, doğal, yapmacıksız bir dille anlatılan yaşanmış bu ökülerde, kişiler ve Datça’nın o günleri gözümüzün önünde canlanıyor.
Nihat Akkaraca’nın Datça’da Zaman kitabından sonra üzerinde uzun süre, büyük bir titizlikle çalıştığı Datça Manileri ve onların gerçek öyküleri bu kitapta yer almakta. O devirlerde özellikle kadınlar ve genç kızlar duygularını, yaşadıklarını manilerle anlatıyorlardı. Nihat Akkara’ca köy köy gezerek bu manileri derledi, onları yine akıcı, sade bir dille öyküleştirdi.
Eski Zaman Batırlıları – Çiğdem Akın’ın köyünün yemeklerini, geleneksel özelliklerini tanıttığı bir kitap. Anne ve babası Hızırşah yöresinde iyi bir aşçı olan Çiğdem Akın yöresel yemek tariflerini derlemek üzere işe başlar ama bu araştırmalar sırasında öğrendiği detaylar, öyküler, anılar da onun dikkatini çeker ve sonuçta Hızırşah ( Eski adı Batır ) ile ilgili geleneksel bilgilere ulaştığımız bu kitap ortaya çıkar. Datça’nın yakın tarihi ile ilgili bilgiler çok değil, bu konuda yapılan bütün çalışmalar bizim için değerli, Eski Zaman Batırlıları da o bakımdan zevkle okuduğum bir kitap oldu.
Hocam merhaba, Oktay Sönmez’in “Mavide uyuyan Güzel Knidos” kitabı da var. Datça yarımadası hakkında ve özellikle Knidos hakkında güzel bilgiler içeriyor.
Saygılar
Merhabalar Mehmet arkadaş evet Oktay Sönmez’in o kitabı bende var, okudum, Knidos ile ilgili az sayıda kitaptan biri olarak beni etkilemişti, ama kitabı kaldırmışım bulamadım, onun gibi birkaç kitap daha var, yüzlerce kitap değişik yerlerde, bulduğumda sayfama ilave edeceğim. Yorumun için teşekkürler.
Ben Datça’nın kendine Betçeli diyenlerindenim Yazı köylü’yüm Datçada zaman kitabını 5-6 defa okudum hala bazı bölümleri her okuyuşumda kahkahalarla gülüyorum çok güzel bir kitap
Datça mezar taşları ( zannederim ismi böyle) isimli bir kitap daha var.Onu da koyun.Daçev bilir.
Çok değerli dostumuz Muzaffer beyin veb sayfasında Datyça’yı kapsayan kitapları tanıtması beni çok mutlandırsa da, o derece de üzdü. Ne yazık ki yanılmamışım. Bir kişi de Muzaffer hocam bu kitapları nereden temin edebiliriz dememiş. Beni üzen esas konu insanların okumaya karşı olan duyarsızlıkları oldu. Bütün Datçalıların bölgeye yaptığı katkılarından dolayı Muzaffer hocaya büyük borçları var. Hiç olmasa bu bilinse demekten kendimi alamıyorum…
Teşekkürler Ali bey büyük emeklerle ortaya çıkardığınız ” Gizemli Karia Ülkesi ” adlı kitabınız ilgi duyanlar tarafından aranılıp bulunacaktır. Maalesef kitaplara, okumaya karşı ilgi oldukça azaldı. Sosyal medya paylaşımları insanlara yeter oldu, kaynağından değil de ikinci yerlerden bilgiler tercih ediliyor. Bunda tüketim alışkanlığının rolü büyük, her şey hızla tüketiliyor, yapılan özgün çalışmalar kısa zamanda ikinci plana atılıyor, çok hızlı akan bir ırmak gibi her şey sürüklenip gidiyor. Ama her zaman olduğu gibi gerçek okuyucular olacak ve bu çalışmaları taktir edeceklerdir.