Datça Kaymakamlığı’nın düzenlediği vatandaşla buluşma toplantısı) 20/06/2019 Perşembe günü saat 14:00’te Kumluk Serap Çay Bahçesinde yapıldı.Halk buluşmasına Resmi kurum ve kuruluşlar, sivil toplum temsilcileri, vatandaşlar katıldı. Toplantıya ilgi büyük oldu, hoşgörülü bir şekilde vatandaşların dile getirildiği konular dinlenildi, bunlara cevap verildi. Toplantıyla ilgili birçok paylaşım ve haber yapıldı, ben bu sayfamda konuyu özetleyerek kendi gözlem ve düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle şunu belirteyim daha önce belli konularda kaymakamlarımız sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla toplantılar yaptı ama bu denli geniş katılımlı ve bu denli geniş bir gündemi konu alan toplantı olmadı. Bu yönden konuşmacı ve katılımcılar Datça Kaymakamı Mesut Çoban’a teşekkür etti. Tabii belirtilen konularda açıklamalarını yapmak üzere orada bulunan bütün kuruluş ve kurumlara teşekkür ediyoruz. Sabırlı bir şekilde herkes düşüncesini dile getirdi, tabii konuşmak isteyip konuşamayanlar olmuştur, bunun sonu yok, toplantıların devam edeceği, vatandaşların dile getirdiği konularla ilgili gelişmeler hakkında bu toplantılarda bilgi verileceği dile getirildi. Birçok konuda bilgilendik ama toplantıya halkın bu denli ilgi göstermesine neden olan sahiller konusu açıklık kazandı mı derseniz benim açımdan kazanmadı. Konuyu açıklayacak olan Muçev temsilcisinin orada olmaması neden gösterildi, diğer kişilerin de bu konuda tam bir bilgisi yok sanırım. Konuşmacıların en çok bahsettiği konu Datça sahillerinin Muçev adlı şirket tarafından kiraya verilmesi oldu. Bana göre bu toplantıda bu konunun bir muhatabı yoktu, sorular ne denli cevaplansa da tam yerine oturmadı. Olsa da fazla bir bilgi alacağımızı sanmıyorum. Bu konudan rahatsız olan birçok kişi vardır ama yapacakları bir şey yok. Muçev’in sitesinde kendini şu şekilde tanıtıyor; ” MUÇEV bilimsel, verimli ve etkili çalışma yöntemlerini kullanarak, çevre kalitesini arttırmak amacıyla 4 Nisan 2014 tarihinde, Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kurulmuştur. Gelirler ile Muğla’nın çevre koruma faaliyetleri ve sosyal projelerine katkı sağlanmaktadır. ” deniliyor resmi olarak MUÇEV Turizm A.Ş
Sahillerimizdeki görüntüye baktığımızda bayağı faydalı bir iş yaptıklarını anlıyoruz. Dünyanın hiç bir turizm kentinde bu görüntüyü göremezsiniz. Sahiller kum olarak sade bir şekilde uzanır. En güzel koylar bunlar, bu denli sandalye ve masa görmek için mi gelecekler. Tabii burada belirteyim bundan rahatsız olmayan, hatta memnun olanlar da var, burada denizin dibinde oturuyorum, yemek yiyorum diye selfi çekenler, fotoğraflar paylaşanlar.. sayıları da az değil belirteyim, bu bir kültür meselesi.. Daha önceleri akşam oldu mu bu yapılıyordu, bizler de destekledik işletmeler bu kısa turizm sezonunda bir şeyler kazansın diye. Bunu Datça Belediyesi yapsa , muhatap alır konuşursun, makul bir şekilde çözülür. İnsanlar inanın çok dolu, haklarına saldırı olarak görüyorlar, toplantıda bunu gördüm, devlet vatandaş için vardır, yöneticiler belirli dönemlerde seçimle gelir, gider, tek tasası vatandaşına huzurlu, medeni bir yaşam sunmak olmalıdır. Örnek olmalı, çevreyi, doğal güzellikleri en güzel şekilde korumalı, sadeliği özendirmeli.
Kent Konseyi Kültür Sanat Bilim Çalışma Grubu Temsilcisi ve Muğla Çevre Platformu temsilcisi Kemal Sümer bu sorunun Türkiye’nin demokratik olmaması ile bağlantılı olduğunu, demokrasiyi içine sindiremediğini belirterek ” Devlet sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına şüpheyle bakıyor, sivil insanların açısından ise devlet olumlu işlerden kaçınan, merkezi yapının emirlerini harfiyen yerine getiren ve bunu toplum çıkarlarına karşı kullanan bir organizasyon gibi algılanıyor, bunlar ortadan kaldırılması gereken yaklaşımlardıri, bu açıdan bu toplantı faydalıdır ” diyerek toplantıyı düzenleyenlere teşekkür etti. ” Sorunlara gelecek olursak bu sorun sadece Datça ile ilgili değil, bütün Muğla ile ilgili, bir şirket arkasını devlet dayayarak hareket edemez, böyle bir fırsat eşitsizliği olur mu, bu uygulama kapitalizmin ruhuna da aykırı. Hiçbir kuvvet Anayasa’nın üstünde olamaz yasal olarak bir şeyler organize etmiş olabilirsiniz, yasa devleti hukuk devletinin üstünde değildir. Kaymakamımızdan bizi bu sorundan kurtarmasını rica ediyoruz, burada insanların adalet duygusunu yaralayan Bir duruş vardır, devlet ayırt etmeksizin yurttaşlarının yanındadır, devlet kendi kurduğu şirketin arkasında duramaz. Şu anda Datça’da 45 yurttaşın imzası ile başlayan bir dava süreci var, mahkemelerin vatandaşın lehine verdiği kararlara rağmen bunu örnek gösterip aynı benzer durumlara uygulanmıyor, her şey için ayrı ayrı mahkeme açmak gerekiyor, biz de Muçep ( Muğla Çevre Platformu ) olarak her koy için dava açacağız ” dedi. Konuşma büyük alkış aldı, birçok kişinin düşüncesini, sitemini taşıyordu.
Datca Kaymakamı Mesut Çoban, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Datça İlçe Emniyet Müdürü Raşit Özkan , Datça İlçe Jandarma Komutanı Necmettin Erdoğan, Datça Sahil Güvenlik Bot Komutanı Onur Tataroğlu, Datça Liman Başkanı Selçuk Arslan, Marmaris Çevre Şube Müdürü Hasan Elazığ, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Yaşar Dursun, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü , Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, MUSKİ, İtfaiyeden, diğer kamu ve kuruluşlarıdan yetkililerin hepsi oradaydı. Gayet sukunetli bir şekilde vatandaşı dinlediler. Datçamıza nazar değmesin iyi insanlar tarafından yönetiliyoruz, ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Burada dikkatimi çeken bir konu oldu, Muçev ile ilgili sorulara Marmaris Çevre Şube Müdürü Hasan Elazığ bu konu bizimle ilgili değil dedi, Muçev temsilcisi olsa iyi olur diye cevap verdi ama giriş kısmında belirttiğim gibi Muçev Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir kuruluşu olan Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile ( Muğla Valiliği’ne bağlı ) Muğla’ya Hizmet Vakfı ortak, her konudan onların da haberdar olması lazım diye düşünüyorum. yaptıkları faydalı, güzel işler de vardır ama bu gibi girişimler insanlarda kuşku uyandırıyor.
Engelim Olmayın Derneği’nden Ömer Hakan Babacan,: ‘Engelli olarak denize girdiğimiz yerde sabit küçük bir iskele yapılamaz mı? Bu konuda ne yapılabilir?’ sorusunu iletti. Gürsel Uçar bu soruyu yanıtlarken eskisinin yerine yeni bir proje hazırladıklarını kısa bir zaman içinde bitirileceğini belirtti.
Tüm Emekliler Sendikası Datça Temsilcisi Hüseyin Sarıbaş ” Sahiller kamusal alandır, parasız isteyen vatandaşın kullanabilmesi adına gereken önlemlerin
alınmasını ve yaşlıların yararlanabileceği park alanı istediğini yetkililere iletti. Gürsel uçar verdiği yanıtta ” yarın bir gün ben de emekli olacağımi yaşlanacağım o günlerde huzur ve rahat olmak ben de isteyeceğim. Bunu kim istemez, park için bir alanımız yok ” dedi.
Bir konuşmacı eski hükümet binasının yerine Emniyet Müdülüğü binasının yapılmak istenmesini eleştirdi. Kaymakam Mesut Çoban büyük bir alana sade, yüksek olmayan bir yapı yapılacağını, bunun ne sakıncası olacağını sordu. Ayrıca çevredeki esnaf ve bankalardan da böyle bir talep geldiğini belirtti.
Kamu yapılarının dağınınıklılığı belirtilerek ne zaman bunların toplu olarak bir yerde bulunacağı soruldu. Datça Kaymakamı Mesut Çoban ” Kurumsal olarak planlanmamış bir yapı içerisinde uygun hizmet sunamamaktan rahatsısız. Hükümet Konağı konusunda ilçeye daha yakın yerleri değerlendiriyoruz. İlçe mimarisini, görselliğini bozmayacak ve Bakanlığın da müsaade edeceği, Belediyenin de imar konusunda uygun bulacağı bir alanda çalışmamızı yapacağız. Önümüzde ki 2 yıl içerisinde Hükümet binasına, Emniyet Müdürlüğü binasına kavuşuruz diye umuyoruz. Tüm kurumların aynı yerde bulunması adına , yakın vadede bu konuda çözüme ulaşacağız. ” dedi.
Mesut Çoban Muçev ile ilgili de ” Sahili kiralamak dükkan kiralamaya benzemez. Kimsenin sahillere girişine çıkısına, güneşlenmesine, oturmasına karışamazsınız. İşletmelerin karışabileceği şey varsa sezlongunuz, şemsiyeniz , verdiyseniz çayın parasıdır. Halkın sahillere giriş çıkışı serbesttir. Şu anda Datça’da MUÇEV’den kiralanan yerler belli bir sözleşmeye dayalı. Sözleşmeyi iptal yetkisi bizde değil. Böyle bir sözleşme olmadan da işgal edilen yerler var. Bunları tek tek tespit ediyoruz, edeceğiz, Ecri misilini uygulayacağız. Varsa cezasını yazacağız. Bir sözleşmeye dayalı anlaşma varsa iptal edilene kadar geçerlidir. Şunun garantisini veriyoruz esnaf kiralarsa kiralayacak, kiralamazsa kiralamayacak. Biz söze ve istişareye inanıyoruz. Tüm sahiller vatandaşlara açık. Muçev’in kiraladığı sahiller dahil, buna izin vermeyen esnafa, işletmelere yasal, cezai yaptırım uygulanacak ” dedi.
İmar dışı yapıların çoğaldığına dair yapılan şikayete Datça Kaymakamı Mesut Çoban ” ‘İmara aykırı her yapı, her ihbar, her konu Belediyece, Jandarma ve Emniyet tarafından değerlendiriliyor. İşlem yapılıyor. Korunması gereken bir yerdeyiz. Yapılan imar suçu imar kanununa, çevre koruma kapsamında olduğumuz için diğer koruma kanununa aykırılık tesgil ettiği için Cumhuriyet Savcılığı’na gidiyor. Hakkı, hukuku olmayan yere inşaat yapmayacak Vatandaşın aleyhine , kural kaideye uymayan işletme, kişi, kuruluş kim varsa idari yaptırım uygulamaya devam edeceğiz. derken Tarım ilaçları konusuna da “Tarım konusu da benim genel ilgi alanım. Tarım ilaçları konusunda ciddi bir aşama kaydettik. Reçeteyle satılıyor. Çiftçi olmayana verilmiyor. Uzun tesirli ilaçlar, pamuk ilaçları yasaklandı. Şu anda ilgisiz yetkisiz kişilerin tarım ilacı alması mümkün değil. Datça da ve Türkiye de böyle artık. Reçeteyle satılıyor, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması gerekiyor. Reçetenin de bir ziraat mühendisi tarafından yazılması gerekiyor. ” dedi.
Ruhsatsız olarak otopark ücreti isteyenler için ” Ruhsatsız hiçbir parka bir şey ödemeyin. Para isteyen olursa Belediye, Emniyet ve Jandarma gerekeni yapacaktır ” denildi.
Moloz konusunda açıklama Marmaris Çevre Şube Müdürü Hasan Elazığ ve Datça Beldiye Başkanı Gürsel Uçar’dan geldi. Hasan Elazığ kanun maddelerini söyleyerek bu konunun Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olduğunu söyledi. Gürsel Uçar: ” Eylül Ayı’nda moloz sorununa çözüm bulacaklarını belirtti. ‘Datça güzel bir yer. Hafriyat döküm alanı olarak Kargı deresi’ndeki taş ocağı çukuru düşünülüyor, Datça’nın 6 – 7 yıllık hafriyat sorununu karşılayacaktır. İki ay içerisinde bu sorundan kurtulacağımıza inanıyorum. dedi. Sokak hayvanları konusunda Datça Belediyesi olarak bizlere kim gelmişse kesinlikle mama yardımı yapıyorum. Sokak hayvanlarının alınması, ameliyata götürülmesi konusunda bu konuda bir araç sürekli çalışıyor. Birlikte yapabileceğimiz her konuda sorunların çözümünde yardımcı olmaya çalışıyorum ” dedi.
Sonuçta güzel bir etkinlik oldu, birçok konu dile getirildi, cevap verildi. Medeni bir şekilde Datçamıza yakışır bir olgunlukla sonuçlandı. Bu gibi toplantılar sonuçta bir rahatlama getiriyor, vatandaş ta yetkililer de rahatlıyor. Bazen sadece konuşulduğuyla da kaldığı oluyor, umarım faydalı olmuştur. Kaymakamımız ve diğer amirler ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır buna inanıyorum, vatandaş olarak bizler de üstümüze düşeni yapmalıyız.