Datça’da köy düğünlerinde düğün günü yemek verilir , şimdiye dek bir kez , bir sünnet düğününde yemeğe gitmiştim. Bu kez öğrencim ve Mürsel arkadaşımın kızı Nergis ve evleneceği genç Mustafa Üzer eve kadar gelip davetiye getirdiler. 15 Mayıs 2011 tarihinde eşimle Kızlan Köyündeki düğün yemeğine gittik. Düğün evine yaklaşırken bir çok tanıdık insanla karşılaştım , bütün Datça sanki burada idi.
Düğün yemekleri Datça’da çokça önemsenen bir olay , bu gibi etkinliklerle yardımlaşmanın, dayanışmanın güzelliği yaşanırken sosyal bağlar güçlendirilmekte. Gencinden yaşlısına kadar hekes bu etkinlikte düğün evine bir şekilde yardımcı oluyor. Bu adetler yavaş yavaş değişikliklere uğrasa da düğün yemekleri ve bu yardımlaşmalar hala Datça’nın birçok yerinde önemsenmekte. Bunun temelini çok eski yıllarda ulaşımın kolay olmadığı, bir mağrumiyet yeri olan Datça’da bu etkinliklerin dayanışmayı güçlendirdiğini, insanlara güç verdiğini düşünüyorum.
Bir ara öğrencim Menekşe’nin yanına giderek düğün yemeği ile ilgili fotoğraf çekmek istediğimden bahsedince Menekşe beni köy kadınlarının yanına götürdü. Burası bayağı kalabalıktı , ortada büyük kaplar içinde yemekler bulunuyordu. Tepsi ile gelenler burada tabakları doldurtup masalara dağıtıyorlar, bu işi genellikle gençler yapıyordu. Düğün yemeklerinde kullanılan tabak, çanak gibi malzemelerde köylülerin yardımı oluyor. Bu düğünde Tavuk Sote, Patates yoğurtlaması, Salata, Çorba, Keşkek menüde olan yiyeceklerdi. Aşçı ortada , diğer herkes düğün evine yardımcı olmak için burada.
Yoğurtlama için patates ve biber kızartılıyor. Bulaşıkçılar bu bölümde oldukça kalabalıklar. Sohbet ederek bulaşıklar yıkanıyor. Kızlan’da bulaşıklar hemen yıkanıyor, düğün evine bulaşık kap bırakılmıyor. Bunun için evin bir tarafında büyükçe bir çukur açılır, bulaşık suları buraya giderdi, daha sonra işler bittiğinde bu çukur kapatılırdı. Şimdi yemek verme işi genellikle meydandaki düğün yerinde yapılıyor, burada bulaşık yıkama, yemek pişirme yerleri var.
Köylerimizdeki bu gelenekler çok hoş görüntüler sunuyor. İyi ve kötü günlerde bu dayanışmalar insanlara güç ve moral veriyor.
Bütün köy kadınları hemen hemen buradalar, herkes bir şekilde yardımcı oluyor. Yaşlılar da katkıda bulunarak mutlu oluyorlar, ekmek yapımında onları görebiliyoruz.
Bu gelenekler yaşatılırken genç yaşlı bir araya geliyor, türküler söyleniyor, kendi aralarında eğleniyorlar. Bazen davul zurna da olabiliyor.