Datça Kaymakamlığı ve Datça Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ” Datça Knidos Arkeoloji Günleri ” adlı etkinliğin ikinci gününde Knidos ören yerindeydik. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris Müze Müdürlüğü ve Knidos Kazı Başkanlığı’nın katkıları etkinliğe can verdi. İlk günkü programda dindiğimiz bilgiler ışığında ikinci gün kazı heyetindeki arkadaşların rehberliğinde Knidos ören yeri gezildi. Küçük Tiyatro’da gerçekleşen klasik müzik ziyafeti ve ardından gün batımıyla aynı anda gerçekleşen dolunay manzaraları da 2. gün yaşadığımız güzelliklerdendi. Bu etkinliklerin gelecek yıllarda da sürdürülmesi arzu ediliyor, tabii gelecekte neler olur bilemeyiz ama bir kez olsun bunları yaşamanızı isterdim. Şimdi sizleri Knidos’ta yaşanan bu güzel zamana götüreceğim.
Oktay Sönmez’in ” Mavide Uyuyan Güzel ” dediği Knidos, ona kimler sevdalanmadı ki, bunlardan birisi de benim. Uzun yıllar defalarca gidip geldim, onun değişik hallerini, mevsimler içindeki güzelliklerini fotoğrafladım. Tarih içinde onu önemli yapan bu limanları, Akdeniz ve Ege tarafında sahip olduğu iki doğal liman, fırtınalarda teknelerin sığındığı güvenli bir kent. Şimdi bu limanda yatlar, gezi tekneleri demirliyor, iskelenin ucunda bir lokantası var. Yaz sıcaklarında dokunuşlarıyla bizleri yüzlerce yıl önceye götüren, insanı sarhoş eden bir rüzgar hep var.
Arkadaşım Ekrem İpek ile geldik, etkinliğin başlaması için biraz erkendi, tabii hemen fotoğraflar çekmeye başladık. Objektifimize takılanlardan birisi de Yazıköy’lü Fatma anaydı, buraların sembolü, her zamanki güleç yüzüyle bizi karşıladı.
Yarım saat kadar sonra ören yeri girişinden gruplar gelmeye başladı. Datça Belediyesi’nin temin ettiği 5 minübüs ile gelen gruplar. Özel arabalarıyla gelenler de vardı. Knidos bugün tarihi bir gün yaşıyordu. Etkinliğin bir amacı da Knidos’la ilgili çalışmaları yerinde vatandaşlara aktarmaktı, tarihi Yarımada’da neler oluyor, ne gibi çalışmalar yapılıyor ve bu antik kentin önemi nedir gibi konulara açıklık getirildi.
Saat 17.30 da ören yerine girilerek gezi başladı, bugünkü program ören yeri gezisi, konser ve gün batımını izleme şeklindeydi. Her şey gün batımını doğru zamanda yakalamaya yönelik hazırlanmıştı. Gruplara kazı heyetinden arkadaşlar rehberlik yaptılar.
Bizlere rehberlik eden, Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Ufuk Erdoğan, Ozan Tozluca, Nadir Gümüşkaya ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertekin M. Doksanaltı ile Knidos’a daha bir başka gözle bakmış olduk. Kendilerine çokça teşekkürler.
Fotoğrafta görüldüğü gibi ilk durak Dionysos Terası’ydı, her iki limana bakan teras kentin merkezi. Dionysos’a adanan tapınak nedeniyle bu adla anılıyor. Hemen arkada 130 m uzunluğunda stoa uzanıyor. Stoa dükkanlardan oluşan, önü sütunlu üstü kapalı mekan. Arkadaşımız ayrıntılı bilgiler vererek ziyaretçileri bilgilendirdi.