Datça’nın en güzel koylarından biri olan Ovabükü doğal güzelliğini koruyan turistik merkezlerden biri. Ulusal ve uluslararası basında Ovabükü ile ilgili haberlere sıkça rastlıyoruz.. Ovabükü’ne gelmek için Datça’dan 20 km lik bir yolu aşmak gerekiyor. Eşsiz manzaralar eşliğinde , bir dere gibi kıvrılarak devam eden bir yol. Yukarıdaki haritada yolu tarif etmeye çalışacağım; Reşadiye kavşağından Knidos yoluna saptığınızda birkaç kilometre sonra Karaköy kavşağı gelecek, burada tabelalar da bulunuyor, sola saparak yolunuza devam edeceksiniz. İkinci kavşak 1 rakamı ile gösterdiğim kısım 9-10 km yol aldıktan sonra burası gelir, burada yol ikiye ayrılmaktadır siz yine sol taraftaki yolu tercih edeceksiniz, diğer yol Knidos istikametine gider. Mesudiye köyüne geldikten sonra da, haritada turuncu renkte gösterdiğim yol, kıyıya doğru çatallaşır, sol taraf Hayıtbükü koyuna gider, buraya sapmayıp ana yoldan biraz daha devam ederseniz sola sapan yoldan Ovabükü sahiline iniyorsunuz. Hayıtbükü’nden de Ovabükü’ne gidebilirsiniz, 1 km lik bir mesafe var. Ovabükü’ne gelmek için sapabileceğiniz diğer bir yolu 2 rakamı ile gösterdim, Knidos yolu üzerinde Mesudiye manzarasının göründüğü düzlükten biraz ileride Mesudiye’ye sapılan bir yol var, virajlarla ovaya doğru inen bu yol, Mesudiye’nin ilk yerleşim yerlerinden Damarası’ndan geçmektedir, 5-6 km lik bir yol.
Fotoğraf Knidos yolu üzerinde Mesudiye manzarasının göründüğü düzlükte çekildi, buradan geçen birçok tatilci burada durarak bu manzarayı seyreder, fotoğraflar çeker. Aşağıda düzlük kısım Ovabükü, denize bir kaplumbağa misali uzanmış olan kara parçası Adatepe, Ovabükü ve Hayıtbükü koylarını birbirinden ayırır. Ovabükü antik dönemden bu yana Datça’nın verimli ovalarından, narenciye ve zeytin ağaçlarıyla kaplı. Fotoğrafta da görüldüğü gibi Mesudiye arazileri Ovabükü de dahil yapılalarla dolmakta, bunun bir nedeni turizm, buraya ilgi arttıkça turistik tsisler de çoğalıyor doğal olarak. Diğer yandan sakin, doğal bir ortamda yaşamak isteyen, bütçesi de uygun olan kişiler buradaki yapılaşmayı artırmakta. Ovabükü ve burası gibi yerleri bekleyen en büyük tehlike bu, böyle devam ederse zamanla bu doğal güzelliği göremiyor olabiliriz. Burayı tercih eden turistlerin bir çoğu buranın doğal güzelliğine, sakinliğine, bahçeler içindeki aile işletmelerinin samimi ortamına kapılarak buraya geliyorlar. Bu doğal güzelliği koruyamamak bindiği dalı kesmek gibi birşey.
Fotoğrafa bakınca basında hakkında övgüler düzüldüğü kadar yok mu, upuzun bir sahil, sahilin bir kısmı kum, bazı kısımlar çakıllı. Ovabükü’nün, arka tarafları zeytin, badem, sebze bahçeleri ile bereketli toprakları olan arazilerden oluşuyor. Bir zamanlar narenciye bahçeleri burada önemli bir yer kaplıyordu, şimdilerde onların yerini badem ağaçları aldı. Turistik tesisler sahilde ve 300 m içerilere kadar yer alıyorlar. Ovabükü kışın değişik aktiviteler için çok uygun, doğa yürüyüşleri, fotoğraftaki gibi sportif faaliyetler vs. Datça’da Akdeniz iklimi görülür, yazları sıcak, kışları yağışlıdır, bu kısımlar kuzey rüzgarlarından etkilenmezler, sıcaklık merkeze göre 3-5 derece daha fazladır. Datça merkezinde soğuk havaların hüküm sürdüğü zamanlarda buralara geldiğimde ılıman, güneşli bir hava ile karşılaşmışımdır. Yazın da denizden gelen serin bir hava vardır. Datça’nın bu bölgeleri gelecekte sağlık turizmi için düşünülmektedir.
Ovabükü sahili boyunca çardaklar şeklinde turistik tesislere ait lokanta ve oturma yerleri var. Sahilde turistik tesislere ait şezlong ve şemşiyeler bulunuyor. Ovabükü’ndeki işletmelerin pek çoğu aile işletmesi, buradaki bahçelerden, köylerden elde edilen ürünler kullanılıyor. Müşterilerine kendi aileleri gibi yakın davranıyorlar ve tatil için gelenlerin birçoğu aynı tesise tekrar geliyor. Turizmin en kalabalık olduğu dönemlerde bile ( bayram tatili gibi ) burada bir yoğunluk göremezsiniz, sahil oldukça geniş ve işletmeler de geniş araziler üzerine kurulu olduğu için. Ovabükü’nün çevresi dağlarla çevrili, hoş bir dağ manzarası var. Sabah yürüyüşleri veya uzun yürüyüşler için birçok değişik parkur bulunmakta. Tatilinde kıyıdan balık tutmak isteyenler için de güzel bir yer. 1 km ileride Hayıtbükü koyu, biraz daha ileride Kızılbük koyu bulunuyor, buralara yürüyebilir ve her dönem sakin duran bu koylarda da yüzebilirsiniz.
Ovabükü’nde ocak 2014 te çektiğim bir fotoğraf, güneş batarken. Ovabükü Datça’nın birçok yeri gibi her mevsim bir başka güzeldir. Kış yağmurlarıyla birlikte her taraf yeşillenir, çiçekler kendini gösterir. Şubat ayıyla birlikte badem çiçekleri her tarafı kaplar, bir zaman sonra da çağlalar kendini gösterir. Ovabükü’nde zeytin ağacı çoktur, Ekim, kasım ayları zeytin toplama zamanıdır. Yörenin zeytinyağları lezzetlidr, arıcılık yapan da çok kişi vardır. Yemeklerde, kahvaltılarda kendi ürünlerini kullanırlar.
Ovabükü’nde birçok yeme-içme, konaklama tesisi var, turizm geliştikçe her yıl bunlara yenileri ekleniyor. Bu tesislerin bazıları kış sezonunda kapalı oluyor, yıl boyunca hizmet veren tesisler de var.
Ovabükü’nü Palamutbükü’ne bağlayan kıyı yolu. Ovabükü’nden birkaç kilometre ileride Kurubük koyu görülüyor, biraz daha gidince piknik yapıp denize girebileceğiniz koylar var.
MESUDİYE MİNÜBÜS KALKIŞ SAATLERİ
Mesudiye Minibüs Hareket Saatleri
OVABÜKÜ PANSİYONLAR
Ada Pansiyon Ovabükü Pansiyon Günay Pansiyon Gülcan Pansiyon Gülbahar Pansiyon
OVABÜKÜ KONAKLAMA TESİSLERİ
Yarımada Apart: 0 532 770 – 0 532 577 5460
Hoppala Pansiyon – Beach Restaurant : 0 252 728 0180
Günay Pansiyon: 0 252 728 0272
Altınkum Pansiyon – Restaurant : 0 252 728 0250
Arslan Market ve Bungalow: 0 252 728 0100
Poyraz Pansiyon – Restaurant : 0 252 728 0097
Özdemir Pansiyon – Restaurant : 0 252 728 0128
Belfin Apart: 0 533 632 3611 – 0 533 662 3987
Ilgın Pansiyon: 0 252 728 0065
Ova Pansiyon – Restaurant : 0 252 728 0105
Sempati Apart: 0 252 728 0105
Mengen Apart: o 252 728 0043
Bağevi Apart: 0 252 728 0181
Ada Pansiyon – Restaurant : 0 252 728 0102
İncir Apart – Pansiyon : 0 252 728 0061
Armeda: Pansiyon – Restaurant : 0 252 728 0194
Zeytinözü Apart: 0 252 728 0316
Zeytin Bahçesi Pansiyon: 0 252 728 0264
Çiftlik Apart: 0 543 624 1382
Babil- Eytay Tatil köyü: 0 252 728 0266
Beyaz Ev Apart : 0 252 728 0165
Nil Pansiyon – Apart : 0 252 728 0220
Gülbahar Pansiyon – Restaurant : ( Kamp alanı var ) 0 252 728 0029
Gerçekten harika bir site, Datça’yı her boyutuyla anlatmışsınız.. Datça seyahatimizi planlarken çok faydalanıyoruz.. Emeğiniz için teşekkürler..
Ovabükü sahilin ortasında asker uğurlama eğlencesi yapıyorlar, tüm sahil gümbür gümbür rahatsız edici çooook yüksek volüm müzik ile inliyor. Tam kaldığımız pansiyonun yanında, gürültüden odada durmak dahi mümkün değil. İnsanların gürültüden uzak, sakin olduğu için tercih ettiği Ovabükü maalesef işletmecilikten çok uzak insanların tesisleriyle dolmuş. Böyle bir eğlencenin tam turizm sezonun ortasında pansiyonların orta yerinde yapılmasını anlamak mümkün değil. Buna öncelikle pansiyon işletmecilerinin itiraz etmesi gerekir. Odamıza girebilmek için 6 saattir Ovabükünün dışında bekliyoruz. Ovabüküne sakinliği nedeniyle tercih edenlere tavsiyem bunu tekrar düşünmeleri. Asker uğurlama, düğün, sünnet, nişan; anlaşılan burası artık sakinliğini kaybetmiş, konaklamaya gelenlere saygı kalmamış.
15 yıldır ovabüküne gelirim son iki sene önce gelmiştim kurban bayramı tatilinde geldim anlattıklarınız 2yıl öncesine kadar doğruydu şimdi her taraf sahil biçimsiz yapılarla dolmuş sahilin ve ovabükünün güzelliği gitmiş yazık olmuş