Datça Vineyard Bağlarında 4. kez düzenlenen bağ bozumu şenliği büyük bir katılımla gerçekleşti. Benim bu etkinliğe ilk gelişim, şimdiye dek katılmayı çok istediğim halde çeşitli nedenlerle mümkün olmadı. Bu kez sosyal medyadan etkinlik duyurusunu gördük, katılımın çok olmasında bunun da etkisi olmuştur sanırım. Etkinliğin başlama saati 06.00 idi, arkadaşım Ekrem İpek’le birlikte saat 07.00 gibi Datça Şarapçılık bağlarına geldik, geldiğimizde birçok kişi bağların arasında üzüm toplamaktaydı. Böyle bir etkinliğin içinde olmaktan mutluydular, arkadaşlarıyla bir arada, doğal bir ortamda, değişik bir zaman yaşamaktı düşünülen. Belirtilen saatte orada olabilseydim güneşin o muhteşem doğuşunu da bağlardan izlemiş olacaktım ama yine de güzel görüntülere tanık oldum, arkadaşlarımızla değişik bir zaman yaşadık.
Karşılaştığım herkes mutluydu, asma yapraklarının arasından üzümleri bulup kesmekle meşguldüler. Üzümlere dokunmak, usulca kesmek, yavaşça selelere bırakmak birçok kişi için değişik bir eylem, çocukluğum bağlarda geçtiği için bunun ne anlama geldiğini biliyorum. Bağcılık bir gönül işi, baharla birlikte ortaya çıkan salkımlara çocuğunuz gibi şevkatle bakarsınız, şarapçılık ta bu işin değişik bir yanı. Hesap etmediğiniz birçok şey şarabınızın tadını, kalitesini etkileyebilir, bitmez bir bilgi ve deney istiyor.
Bu kısımlardaki bağlarda cabernet, merlot cinsi üzümler var. Datça Şarapçılık ( vineyard ) bağları 40 dönüm araziye yayılmış durumda. Bağcılığın ve şarapçılığın Datça Yarımadası’nda binlerce yıla uzanan bir geçmişi var. Knidos’un son bulması ile birlikte bağcılık önemini kaybetmiş, şimdilerde Datça dışından gelen bu işin sevdalıları bu geleneği bu topraklarda tekrar canlandırmaya başladılar. Antik dönemde bağlar genellikle yamaçlarda, teraslar şeklinde yapılırdı. Üzüm rüzgarı, rutubetsiz havayı seviyor, bunu kendi bahçemizdeki asmalarda da görebiliyorum. Havadar yerlerde hastalıklar daha az oluyor.
Datça Vinyard merkeze 10 km uzaklıkta, Kızlan Yel değirmenlerinin karşı tarafında havadar, manzaralı yamaçlarda yer alıyor. Yel Değirmenleri örnek alınarak yapılan değirmen yapısını görebilirsiniz.
Şiraz üzümlerinin olduğu bağlara giderken Datça Belediye başkanı Gürsel Uçar, Meclis Üyeleri İnci Bilgin ve Gökhan Sağır üzüm toplamışlar dönüyorlardı, geç kaldınız diye bize takıldılar.
Çok güzel bir manzara vardı, yeşillerin içinde çalışan insanlar. Seleler üzüm salkımlarıyla dolmuştu.
Sabah güneşi bağlara vurmuştu. Etkinliğe katılmak için ilk kez gelenler vardı, gezerken selfie yapanları, hatıra fotoğraflar çektirenleri görebiliyordum.