Fransızca’dan alınma bir kelime olan Kabotaj, bir ülkenin limanları arasında yapılan ticari denizcilik anlamını taşımaktadır. 20 Nisan 1926 yılında kabul edilen kabotaj kanunu 1 temmuz 1926 yılında yürürlüğe girdiği için de her yıl 1 Temmuz ülkemizde Denizcilik ve Kabotaj bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu kanunla Türk limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması, kılavuzluk, römorkaj hizmetleri Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır hükmü getirilmiştir. Daha önce yabancıların hakimiyetinde olan bu faaliyetler bu kanunla Türk vatandaşlarına verilmiştir. Böylece üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde denizciliğimizin gelişmesinin önü açılmıştır. Ama bugünlere baktığımızda bu imkanları iyi kullandığımız söylenebilir mi? En ucuz ve çevreci taşıma aracı olan deniz taşımacılığından ne kadar faydalanabiliyoruz, bu tartışmaya açık bir konu.
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Datça Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin bırakılmasından sonra saat 17.00 de Deniz Şehitleri anısına çelenk bırakma programı vardı. Mert gezi teknesi ile liman dışına açılındı, etkinliğe vatandaşlar, Datça Liman Başkanı, Datça Belediye Başkanı , Meclis üyeleri, Datça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı katıldı.
Liman Başkanı Selçuk Arslan ve Belediye Başkanı Gürsel Uçar üzerinde Datça Liman Başkanlığı yazan çelengi denize bıraktılar, Sahil Güvenlik botu ve bazı vatandaşlara ait tekneler oradaydı.
Denize bırakılan çelenk lacivert denizde hoş bir manzara sunarken yavaş yavaş gözden uzaklaşması ve turuncu dumanlar bizlere duygusal anlar yaşattı.
Çelenk turuncu dumanlar salarak dalgalarla yol alırken Deniz şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşımız söylendi.
Çelenk töreninin ardından tekne limana döndü, limana giderken taşlık plajından manzara, sahiller tıklım tıklım dolu, inanılmaz derecede sıcak bir hava vardı. Limana geldiğimizde etkinliği izlemek üzere gelenler yat limanında yerlerini almıştı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri uzun yıllardan bu yana vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Bunda yağlı direk, halat çekme, yüzme gibi neşeli yarışmaların rolü büyük.