19 Mayıs 1919’un 99. yılında bir 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı daha kutlamak üzere Cumhuriyet Meydanı’ndaydık. Ortaokul çağımızdan bu yana öğrenci olarak, öğretmen ve vatandaş olarak birçok 19 Mayıs’ları yaşadık. Her 19 Mayıs’ta geçmiş 19 Mayıs’lar, anılarımız canlanıyor. Nereden nerelere geldik dediğimiz zamanlar oluyor. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere armağan ettiği Milli bayramlarımızın hepsinin vermek istediği bir mesaj, unutmamazı istediği bir zaman vardır. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basarak Milli Mücadele ateşini yaktığı günden 1922’de izmir’in kurtarılması arasında geçen bu dönem askeri ve siyasi mücadelerle geçen bir zamandır. Çok büyük fedakarlıklarla, canlarını vererek bizlere onurlu bir yaşamı, özgürlüğümüzü ve çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti’ni armağan ettiler. Birçoğu isimsiz olan bu kahramanların hepsini rahmetle, saygıyla anıyorum.
İnsanlar çabuk unutuyor, tarihlerini bilmeyen, tarihten ders almayan milletlerin başlarına nelerin geldiğini günümüzde çok iyi görüyoruz. Evet unutmamalıyız, bu bayramların en büyük özelliği budur, ülkemizi işgal eden emperyalist güçler bundan vazgeçmiş değiller. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının yaşama geçirdiği çağdaşlık treni maalesef yoluna devam edemedi. Herşeyi çok çabuk unuttuk, tüketen, gelecek nesilleri düşünmeyen bir toplum olduk. Gelecek yıllar onurlu, dürüst, ülkesini her şeyden çok seven, maddi çıkarlara teslim olmayan toplumların olacak.
Son yıllarda bayramlar genelde bu meydanda yapılıyor ve benzer bir programla devam ediyor. Bu defa da öyle oldu. Tabii resim öğretmeni olarak 19 Mayıs’ların anlamı benim için çok farklı. Uzun yıllar Kutlama Komitesi’nde görev aldım, okuldaki çalışmalarımız aylar öncesinden başlardı. Şimdiki gibi bilgisayarlar yok her şeyi ellerimizle, çizerek, boyayarak yapardık. 19 Mayıs kurtuluş mücadelesinin ilk adımlarının atıldığı bir tarih ve sonrasında orada yakılan bu ateş dalga dalga Anadolu’ya yayılarak düşmanın denize dökülmesiyle son buldu. İşte biz çalışmalarımızda bu konuyu canlandırmaya çalışırdık. İzlerken tüyleriniz diken diken olur, gençlerimizle gurur duyardık. Zor, zahmetli bir yolculuktu ama gösterimizi eksiksiz bir şekilde yaptığımızda bütün yorgunluklar geride kalır, içimizi bir huzur kaplardı.
09.30’daki Çelenk koyma töreninin ardından bayram kutlama programına geçildi. Bayrama katılan okulların öğrencileri okul bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na gediler. Datça halkı, protokol üyeleri ve öğrenciler yerlerini aldıktan sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Vatanları uğruna şehit olanların anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşımız söylendi.
Gençlik adına konuşmayı Datça Yılmaz Kardeşler 11. A sınıfı öğrencisi İrem Karataş yaptı. irem Karataş konuşmasında özetle;
” Sevgili arkadaşlar bugün Mustafa Kemal’in Samsun’da tutuşturduğu meşalenin Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının yıldönümü. Tüm dünyanın merakla izlediği bu bağımsızlık yolculuğu ve sonrasında yaşananlar sadece bir askeri dehanın değil aynı zamanda bir siyasetçinin özgürlüğe, demokrasiye ve halkına duyduğu derin bağlılığın bir göstergesidir. Bu yüzden Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı
sıradan bir tarihin ötesinde halkın direniş umududur.
Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti bizlere emanettir. Temeli 19 mayıs’ta Mustafa Kemal tarafından atılan Milli Egemenlik ilkesiyle birliğimiz ve bütünlümüz sağlanmış çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir. Atatürk halkına cesaret veren bir ışıktır. Atatürk bizlere memleket gerçeklerinden kaynaklanan problemler karşısında dogmalara kapılmaksızın akıl ve bilimin rehberliğini kabul eden gerçekçi bir ideoloji bıraktı. Onun bizlere bıraktığı Atatürkçülük her türlü dogmatik unsurdan sıyrılmış akılcı bir dünya görüşüdür. Biz gençlere aklın ve mantığın yolunu açan bu gerçekçi görüş bugünün olduğu kadar yarının da ihtiyaçlarına cevap veren, kendisini daima yenileyen çağdaş bir görüşü simgeler. Unutmayalım ki bizler Atatürk’ün eserlerinin temel taşıyız. Bu mutlu ve coşkulu günü bize armağan edem Atamıza sonsuz teşekkür eder, hepinizin bayramını kutlarım. ” dedi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gençlik Hizmetleri ve Spor ilçe Müdürü Reşit Sinan yaparak özetle ” Büyük önder Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı mücadelemiz Türk tarihinde önemli dönüm noktalarından biridir. Bu tarih Milletimizin tüm onur ve asaletiyle büyük önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır.
Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. Bununla Türk milleti kendi makus tarihini tersine döndürmeye başlayarak esaret altında var olunamayacağını tüm dünyaya göstermiştir. Kurtuluş savaşı bu destanın adı, Türkiye büyük Millet Meclisi de bu destanın kalbidir. 19 Mayıs 1919 da Samsun’dan yakılan özgürlük ateşi Türkiye Büyük millet Meclisi’nin açılması ile birlikte dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Bugünkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz.
Sevgili gençler binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluklar içinde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara aktarmak en önemli görev ve sorumluluğumuzdur. Yakın bir gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olacak ve Türkiye Cumhuriyeti’ni omuzlarınızda yükselteceksiniz. Ülkemizi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği Çağdaş medeniyet seviyesine sizler taşıyacaksınız. ” dedi.