köy ürünleri

Datça’dan Giderken Götürecekleriniz.

DATÇA KÖY ÜRÜNLERİ

Datça’dan ayrılırken Arkadaşlarınız veya kendiniz için alıp götüreceğiniz köy ürünleri, el işleri ve hediyelilk eşyalar var . Köy ürünlerini ve hediyelik eşyaları Atatürk caddesi üzerindeki köy ürünleri satan mağazalarda , kooperatiflerde ve pazar yerinde bulabilirsiniz. Datça’nın büyük pazarı Cumartesi günleri kurulur, köylüler kendi ürettikleri, doğadan topladıkları bitkileri burada satarlar. Sındı köyü Kooperatif ürünleri Sındı köyündeki üretim yerlerinde ve merkezde Pamukkale yazıhanesinin arka tarafındaki mağazalarında satılmaktadır. Diğer bir kooperatif ürünü Yazıköy ürünleridir, zeytinyağı ve köy ürünleri satılmakta.

datca-bademi-6

Ülkemizde badem dendi mi akla hemen Datça Bademi gelir, badem her iklimde yetişebilen bir bitkidir ama Datça’da bir başka olur, havasından mı, toprağından mı artık bilemiyorum. Temmuz, ağustos aylarında toplanan bademleri kırma işlemi başlar. Akrabalar, arkadaşlar bir araya gelip badem kırarlar, bu bademler genellikle nurlu ve ak badem türleridir, değişik türler de vardır. Nurlu bademi marka olarak tescillendi, diğer bademlere göre daha iri olurlar, yaş olarak ta oldukça ilgi gören badem çeşididir. Yaş badem lokantalarda, evlerde değişik şekillerde tüketiliyor. Fiyatları diğer badem çeşitlerine göre yüksektir, bu yıl daha da yüksek olacağı görülüyor, yaşanan soğuklar badem ürününü oldukça vurdu. Fotoğrafta Hızırşahlıların kırdığı badem nurlu bademi, sağ üstte yaş hali görülüyor. Yaş badem ve diğer iç bademleri buzdolabında saklamak gerekiyor. Badem kabuklu haliyle uzun bir zaman bozulmadan durur, kırıldıktan sonra hemen tüketilmeyecekse buzdolabına koymak yararlıdır.

bademin incire yerleştirilmesi

Günümüzde badem birçok şekilde tüketiliyor, badem ezmesi, badem şekeri, bademli incir gibi. Fotoğrafta bademli incir yapılışı görülüyor, incirlerin içine badem konularak fırına veriliyor.

badem şekeri

Datça deyince akla gelen bir ürün de bal, Datça’nın balı da bir markadır. Bunda iklimin , coğrafi özelliklerin, florasının rolü büyük. Buralarda en çok rastlanan bal çeşidi çam balı ama dönem dönem çiçek balları da alınıyor. Datçalı arıcılar en lezzetli balı alacakları, polenin bol olduğu  yöreleri iyi bilirler ve arılarını oralara bırakırlar. Çam balından sonra Kekik balı gelir , aslında en meşhuru da budur yalnız fiatı biraz farklıdır. Son zamanlarda bunun da sahteleri çıktı onun için bal alacağınız yeri tanımak gerekir. Sonbaharda  Harıplar (keçi boynuzu) çiçekte olur, bu aylarda kesilen bal harıp balı oluyor veya harıp balı karışmış oluyor. Harıp balı da kendine özgü bir tadı olan değişik bir bal. Kışa doğru piren dediğimiz çiçekler açar, onun balı biraz acımsı olur ama alışınca çok hoş gelir. Çiçek balı diye satılan ballara değişik çiçeklerin polenleri karışır. Datça da bahar bitmez her mevsim açan çiçekler mutlaka bulunur. Mayıs sonlarında Sandal ve pinar balı oluyor. Kekik Haziran sonunda, iyi korunursa bir yıl özelliğinin bozulmadığı söyleniyor. Ağustosta Diken balı dedikleri bir bal oluyor, eylül de çam balı, fiyatı da uygun oluyor.

Bal kesim zamanları: Haziran’ın son haftası kekik balı kesimi başlıyor. Ağustos ve eylül sonu 1. ve 2. kesim çam balı oluyor. Bildiğim kadarıyla 2. kesimler daha rahbet görüyor. Çiçek balı mayıs aynın sonlarında kesiliyor. Bal üreticisi arkadaşıma balın sahtesi nasıl anlaşılır diye sordum, tabii Datçamızda böyle bir olay söz konusu değil ama haberlerde duyuyoruz. Balı kağıdın üzerine döküp kağıdı tutuşturuyorsunuz, bal yanmazmış, yanarsa sahtedir dedi. Akıclıkla pek anlaşılmıyor, yazın hepsi akıcı oluyor. Datça’daki satıcıların çoğu balı kendi üretir.

POLEN BALI , şifa niyetine tüketiliyor. Polen bitkinin üremesini sağlayan tozlardır,  arıdan iki şekilde alınır; arı kovanlarının girişine konan tuzaklarla, diğeri ve makbül olanı arının özel bir maddeyle karıştırıp peteğe yavru gıdası olarak koyduğu polendir . Polen belli oranda balla karıştırılarak küçük şişeler içinde satılır, çok besleyicidir. ARI SÜTÜ Kraliçe arının beslenmesi için arılarca üretilen çok özel bir maddedir. Kraliçe arının yumurtası düzenli olarak arı sütüyle beslenirse kraliçe arı olur. Yumurtlama hassasiyeti kazanır. Normal bir arı 4 ay yaşar, herzaman arı sütüyle beslenen kraliçe arı 6-7 sene yaşar. Bilhassa çocuk ve yaşlıların beslenmesinde önemlidir. İçinde bulunan bir amino asit sayesinde hücrelerin çoğalmasında, yenilenmesinde faydası kanıtlanmıştır .Datça’da arı sütü elde eden  balcıların az olduğunu biliyorum, zahmetli ve çok az alınan bir ürün, aldığınız yerlere dikkat ediniz.

datça petek balı

Ballar petek ve süzme şeklinde sunuluyor. Genellikle hazır petekler kullanılıyor.

zeytinli-gunler-13

Datça’nın bademden sonra en önemli ürünü zeytinyağıdır, Datça’da kızlan köyünden başlayarak Yazıköy’e kadar 6 adet mengen ( zeytinyağı üretim yeri ) vardır, bunlar kontinü dediğimiz  modern tesislerde üretilir. Datça’nın zeytinyağının bence en önemli yanı organik olmasıdır, şimdilik Datçamızın köylerinde zeytin ve badem ağaçlarına ilaç verilmemektedir. Fotoğrafta Yazıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi mengeni görülüyor. Tel: 0537 232 7896

sındı kooperatifi

Sındı kooperatifi Tel: 0252 725 5056 – 0 537 952 4158

datça zeytinyağı

Zeytinin toplanış şekli, toplanmadan sonra kısa zamanda mengende işlenmesi, mengendeki ısı durumu gibi yağın kalitesine, lezzetine etki eden faktörler var. Bu konuda ayrıntılı bilgi verdiğim sayfamın “ zeytinli Günler ” linkini tıklayın. Arabanız varsa zeytinyağı almanızı öneririm, Datça’ya gelinceye kadar zeytinyağı kullanmadık, şimdi kızartmalar da dahil başka bir yağ kullanmıyoruz.

Zeytinyağı’ndan elde edilen bir başka ürün sabunlar, ev yapımı sabunları satış mağazalarında bulabilirsiniz.

harıp

Datça’nın diğer bir ürünü harıp ( keçi boynuzu ) dur, birçok şifalı yanının olduğu söylenir, geçmiş yıllarda çok olan bu ağaçlar şimdilerde yeniden ilgi görüyor. Evlerde yapılan harıp pekmezleri Datça ürünlerinin en önemlilerinden, çokça faydaları var. Hemen hemen her satış mağazasında, köy yolları üzerindeki satıcılarda bulabilirsiniz.

 

kumyer ören ticaret

Palamutbükü’ne giderken Kumyer’de Ören Ticarette gördüğüm, At kestanesi, Kantaron yağı, Susam yağı, Çörekotu yağı, Ozon yağı gibi yağlar tedavide kullanılıyor. Burada datça köy ürünleri bulunuyor, kendi ürünlerini satıyorlar.

Oren ticaret Tel: 0 543 898 4242.

datça hediyelik elişleri

El işlemesi hediyelik ürünler Datça’lı bayanlar için hem bir uğraş hem de evdeki ekonomiye bir destek oldu . Eski Datça mahallesinde, Hızırşah köyünde , İskele’de dükkanlarda, tezgahlarda bulabilirsiniz..

sındı kooperatifi el işleri

Sındı kooperatifinde köy kadınlarının yaptığı el işlemeleri burada görücüye çıkıyor. İletişim için telefonlar: 0 252 725 5056 – 0 537 952 4158

datça ipek dokuma ürünleri

Bir zamanlar Datça kültüründe önemli bir yeri olan ipek dokuma ürünler Hızırşah köyündeki el dokumalarında yaşatılmaya çalışılıyor, Linkini verdiğim Datça Köy ürünleri sayfamda ayrıntılı olarak görebilirsiniz.

DATÇA KÖY ÜRÜNLERİ ile ilgili sayfamın linki. Burada satış mağazaları tanıtılıyor. Bu sayfalarımda Datça köy ürünlerinin çeşitlerini görebilirsiniz.

 

 

3 yorum

  1. Ben, Kuşadası’nda oturuyorum ve işlenmemiş badem almak istiyorum, internet üzerinden satışınız var mı?
    İlk önce denemek için Nurlu Bademinizden 1 kg. alacaktım.

  2. Datça’ya geldiğimde ballı badem almıştım, çok hoşuma gitmişti. Datça genel olarak bence çok özel yerlerden birisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir