Datça Köyleri

Datça Köyleri Büyükşehir yasası ( 6360 sayılı kanun ) ile mahalle oldu, bu kanunla tüzel kişiliği kaldırılan köyler artık ilçe belediyelerinin bir mahallesi olmakta, aynı zamanda büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalmaktadır. Bu değişimle birlikte köy halkı ilçe merkezinde oturan bir vatandaş ile aynı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Köy halkına yeni gelecek yükümlülükler için 5 yıllık bir geçiş süresi öngörülüyor. Muhtarların etki alanlarında da doğal olarak değişiklikler oluyor. Datça Köyleri sayfamda bilgi verdiğim köylere yarımada’nın en doğusundaki Emecik köyünden başlayarak Batı’daki en son köy Yazı köyüne doğru gittim.
Datça Yarımadası’nın Mesudiye’den sonraki kısmı yörede Betçe diye adlandırılır, böylece Mesudiye, Sındı, Yaka, Cumalı, Yazı köyleri Betçe köyleri diye bilinir. Betçe köyleri birbirine yakın köylerdir ve birbirleriyle akrabalık bağları güçlüdür. Bu bölgede iklim Datça’nın doğusuna göre daha ılıman, Yarımadanın bu kısmındaki yüksek dağlar kuzeyden gelen sert rüzgarları engellemekte.

datça mahalleleri haritası

Haritaya Tıklayarak Daha Büyük görebilirsiniz. Büyükşehir yasasıyla mahalle olan Datça Köyleri harita üzerinde görülüyor.

Ege ve Akdeniz’in ortasında parmak gibi uzanan Datça yarımadasında köyler yarımadanın batısına doğru daha bir yoğundur. Doğudaki Emecik Köyünden başlayarak yarımadanın en ucundaki Yazı köyüne kadar Datça köylerini tanıtmaya çalışacağım. Köylerden Datça merkezine hergün belirli saatlerde yapılan minübüs seferleri ile ulaşılmaktadır. Vasıtaların kalkış saatlerini sayfamda veriyorum.

Merkeze en yakın köyler Hızırşah, Kızlan, Karaköy köyleridir. Yöresel dilde Hızırşah köyü Batır, Karaköy’ün kıyı kısmı Körmen diye söylenir. Doğuda tek başına kalan en uzak köy Emecik köyüdür ( 20 km ileride ) Betçe dediğimiz yöredeki köyler Akdenize bakan kıyıları sayesinde Turizm gelirlerinden nasibini almakla birlikte , Tarıma dayalı ekonomi etkisini sürdürmektedir. Badem üretimi başta olmak üzere zeytin ve dolayısıyle Zeytin yağı, bal belli başlı gelir kaynağıdır.Güler yüzlü sevecen insanlarla karşılaşırsınız. Merkeze yakın köylerde Tarımsal üretim en büyük gelir kaynağıdır.Bu köylerden Kızlan ve Karaköy verimli toprakları ile Datça ilçesinin sebze ihtiyacının büyük bir kısmını karşılarlar.Datça merkezinde oturan yerli halkın büyük bir bölümü bu köylerden merkeze gelmişlerdir dolayısıyle Köyle merkezin ilşkisi sıkı bir biçimde sürmektedir , bir çoğunun akrabası köylerde oturmaktadır.

Datça köylerindeki turizm faaliyetlerinde köy yaşantısından kopmamış bir çok turistik tesis ile karşılaşırsınız , köylerden gelen doğal ürünler , eski evler , doğal güzellikler insanları cezbeder. Ben fırsat buldukça Datça köylerini gezerek belgeliyorum, arama çubuğuna aradığınız konuyu yazarsanız o konu ile ilgili Datça Detay sayfaları önünüze gelecektir.

Datça köylerinde ilgimi çeken bir diğer husus; birbirlerine yakın olmalarına karşın her köyün kendine özgü bir sosyal dokusu ve doğal yapısının olması .

Not: Köyleri tanıttığım sayfanın alt kısmında bu köylere yaptığım gezilerin linklerini veriyorum. Köylere yaptığım gezi ve doğa yürüyüşleri ile ilgili daha  birçok link var, Günlükler, Datça trekking, Turizm rehberi, Datça Etkinlikleri, Datça Tarihi Eserleri kategorilerinde ve üst menüde yer alan Datça Haberlerinde bu linkleri bulabilirsiniz.

EMECİK KÖYÜ

emecik köyü

Datça’ya 20 km uzaklıktaki Emecik Köyünün 2016 verilerine göre toplam nüfusu 1151. Köyün ilk kuruluş yeri  Balcılar Dağı etekleri, son yıllarda yerleşim ovaya kaymış durumda, Datça’nın verimli ovalarından, her geçen gün yeni yapılar yapılıyor. Emecik’ten konuştuğum kişiler köyün böyle yükseğe kurulmasının nedenini ; seferberlik yıllarındaki korsan tehlikesine karşı olduğunu söylüyorlar. Ovaya inmenin öyküsü o yıllarda gazeteleri epey meşgul etmişti zamanla unutulup gitti . Köyü heyalan bölgesi göstererek düzlüklerde yapılaşma sağlanıyor ama köy dağın eteklerinde sapasağlam duruyor.

emecik köyü sokak

Köyün ilk kurulduğu bu yamaçlarda dar sokaklar, eski geleneksel evler dikkati çekiyor, aslında burası turizme kazandırılabilinirdi.

emecik alavara

Emecik köyünün Çevresi doğal güzelliklerle , birbirinden güzel koylarla çevrili, hem Ege’de hem de Akdeniz’de birbirinden güzel sahilleri var . Doğa yürüyüşleri için birbirinden ilginç parkurlara sahip, Datça’nın görkemli dağlarından Emecik Dağı ( 747 m ) hemen köyün yanıbaşında. Meriç,  Alavara, Çakal, Kzılağaç Ege tarafında çok eski yıllarda yerleşimlerin olduğu mevkiler. Çevreleri çam ağaçlarıyla kaplı, berrak deniz ve sahilleriyle çok güzel yerler. Akdeniz tarafında Sarıliman, Karaincir, Aktur Koyları gibi biribirinden güzel koylar da Emecik arazileri içinde. Akdeniz tarafında Gavur deresi yolu güzel bir yürüyüş yolu.

emecik sebze tarımı

Ekonomik durum: Sebze tarımı, zeytin, arıcılık, Turistik tesis ve işletmeler, hayvancılık ta yapılmakta. Güz domatesi tarımının yaygın olarak yapıldığı köylerimizden.

emecik apollon tapınağı

Tarihi eserler: Emecik Köyü antik dönem ve daha sonraki dönemlerde de önemli bir merkezdi. Emecik köyüne gelişte virajda Hellenistik döneme ait Apollon kutsal alanı, burada Apollon tapınağı kalıntıları ve erken Bizans Dönemine ait  Büyük Bazilika kalıntıları var, Karaincir Tatil Köyünün arksındaki tepede Özil Kalesi, Ege tarafında Alavara kalesi, bugün bazıları yıkılmış şapeller.

emecik özil

Apollon Kutsal Alanından Özil ve ovadaki yerleşim görülüyor. Çevre adalardaki Dor kentlerinin bir araya gelerek Apollon Şenliklerini düzenledikleri  Triopion’un burada olması muhtemel. Triopon Knidos’tan ayrı bir kent olarak düşünülüyor ve yeri konusunda farklı düşünceler var. Bazı arkeologlar Triopon’u Palamutbükü’nde bazıları Knidos Kapkrio’da olduğunu düşünüyor. Burgaz ve  Apollon kutsal alanındaki kazıları yöneten Numan Tuna’ya göre de Triopon bu bölgede.

Ekonomik durum: Sebze tarımı, zeytin, arıcılık, Turistik tesis ve işletmeler, hayvancılık ta yapılmakta. Güz domatesi tarımı da yapılmakta. Emecik’in Akdeniz tarafındaki sahillerinde birçok turistik tesis yer almakta.

Muhtarlık: 0 252 723 3511

Emecik Köyü İle ilgili sayfalarımın linkleri:

Renkler ve Güzel Buluşmalar

Mutluluğun Resmi

Emecik Dağı Yürüyüşü

Veli Zeybek ile Emecik Köyünde

Emin Geremeli ile su değirmeni ve Alavara kalesinde 

Özil Kalesi

Gavur Deresinden Aktur yürüyüşü

Diğer Köyler: 2. Sayfa Kızlan Köyü, 3. Sayfa Hızırşah Köyü, 4. Sayfa Karaköy, 5. Sayfa Mesudiye, 6. Sayfa Sındı Köyü, 7. Sayfa Yaka Köy, 8. sayfa Cumalı Köy, 9. Sayfa Yazı Köy

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

16 yorum

  1. Trabzon dan yazıyorum çok güzel harıka yerler hayatım boyunca görmek ıstedıgım yerler fakat maddı zorluklar nedeniyle gecekleştıremedım datcanın koylerıne cok ilgı duyuyorum hazırlamış olduğun bu belgesel gıbı cok güzel allah razı olsun hocam senı tanımayı ısterdım yuregıne sağlık cok güzel bılgıler cok güzel paylaşımlar gelmış kadar gormuş kadar oldum cok teşekkürler

  2. Çok teşekkürler ederim emeğinize sağlık bir sorum olacak İstanbul dan Karaköy değirmen dere mevkide bir değirmen var almak istiyorum fikriniz BEMİM için önemli bu değirmen 1144 nolu parsel de 680 m2 arsası var ev yapıla bilirmi havası nasıldır bende romatizma var teşekkürler ederim saygılar

  3. Datca-Aktur tatil koyunde 5 kisilik ailem ile birlikte tatil yapmak icin yazlik ( temmuz+agustos) bir ev aramaktayim. Iki kizim ve damadim bir hafta kalip donecekler. Biz esimle birlikte tatilimize iki kisi olarak devam edecegiz. Yadimci olursaniz cok sevinirim.

  4. merhabai size bir yerin adını sormak istiyorum, eşimle kendi aracımızla knidos ‘ a dogru giderken bir bakkal hatırlıyoruz ve dükkanın etrafında güzel insanlar oturuyorlardı, ayrıca ön tarafında badem falan satılıyordu, az ilerisinde betonerme evler hatırlıyorum ama köyün adı neydi çıkaramadım. O şanslı insanların yasadıgı köyü merak ediyorum.Darısı başıma, oyle yerde yasamak hayalim. saygılar

    1. Zeytincik olabilir betonarme kelimesinden bunu çıkardım, böyle bakkal yol üstünde Yaka ve Yazı’da var.

  5. Merhabalar Yurtdışından gelen bademlerle başım dertte. Ben Datça bademi arıyorum, İstanbul’da bulabiliyorum lakin Datça’dan kilo ile satın alacağım birilerine nasıl ulaşabilirim. Ben emeği geçenin kazanmasından yanayım..

    1. Merhaba,
      Datça Sındı tarımsal kalkınma kooperatifini öneririm.
      Ömer Bey sağolsun tek başına yetişmeye çalışıyor. aşağıda telefon numarası ve telefonunu veriyorum.

      omerohan48@gmail.com

      GSM : 0 537 952 41 58

  6. Aydınlatıcı bilgilerinizi, büyük bir emek sarf ederek bize ulaştırdığınız için teşekkürler Muzaffer bey. İzninizle sormak istiyorum; siz bu köylerden hangisinde yaşamak isterdiniz?

  7. Merhabalar.. web sayfasi cok bilgilendirici olmus, tesekkurler.. Mayis ayi gibi Antalya dan bisikletle Marmaris ve Datca turu planliyorum. Birkac sorum olacak.
    1- Nimara adasindan Icmeler ‘e herhangi tekne vs debiz ulasimi ile gecis yapabilir miyim?
    2- Ozellikle Datca yarim adasinda aksam konaklamak icin, cokta pahali olmayan pansiyon veya kucuk otel, ayni zaman da restaurant olan tavsiye edeceginiz koy veya köy tavsiye edebilir misiniz.. (ben sadece palamutbükü dusunuyorum ama tavsiyenize acigim..)
    Farkli tavsiyeleriniz de varsa; yol cografya vs belirtirseniz memnun olurum. tesekkurler

    1. Epeydir pandemi nedeniyle araştırma yapamadım düşündüğünüz gibi Palamutbükü, Ovabükü gibi yerlerde konaklayabilirsiniz, bisikletle olduğu için dinlenme açısından da iyi olur. Konaklama için Datça Detay sayfasındaki otel, pansiyon tanıtımlarından yararlanabilirsiniz, tam olarak nerede konaklayacağınız belli olursa faydalı olmaya çalışırım selamlar.

  8. Turizme kazandırılmasın daha iyi, sonra Ayvalık’ta gibi zeytinlikleri kesip , her yere ‘villa’ siteleri doğuyor.
    Slow Turizm olarak kalsın

  9. Emeginize,ellerinize saglık.Teşekkür ederim.Bilgiler gayet doyurucu.Buralarda Benimde bir odalık yerim olmasını isterdim.Çorum/Kargı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir