datça mesudiye

Datça Mesudiye

mesudiye yol haritası

Mesudiye’ye gelmek için Datça’dan 18 km lik bir yolu aşmak gerekiyor. Knidos yolunun 15. km sinde karşınıza çıkan kavşakta Mesudiye tabelasının yanından sola dönüyorsunuz, sağ taraftaki diğer yol Betçe köylerini geçerek Knidos’a kadar gider. Mesudiye yolundan yokuş aşağı inerken ilk geçeceğiniz yerleşim Mezgit, düzlüğe indiğinizde yol ikiye ayrılıyor. Sol tarafa giden yol Hayıtbükü ve Kızılbük’e gidiyor, sağ tarafa giden yoldan ilk sola dönüş Ovabükü’ne, devam ederseniz yol ikiye ayrılır sol taraf Palamutbükü’ne giden kıyı yoluna, sağ tarafa gidense Mesudiye Avlana’ya çıkar, Avlana yolu aynı zamanda Knidos yoluna çıkan yoldur, Knidos yolundaki Mesudiye sapağından da sahile ulaşmak mümkün. Bu yol eskiden mahalle olan Damarası ve Avlana’yı geçerek Ovabükü’ne iner.

datça mesudiye yolu

Çam ağaçları arasından , bir dere gibi kıvrıla kıvrıla devam eden bir yol. Arabanız yoksa Mesudiye minibüsleri ile gelip gidebilirsiniz. Minübüslerin kalkış saatlerini sayfamın sonunda bulabilirsiniz.

Mesudiye Datça köyleri içinde en çok mahalleye sahipti. Bunlar;  Meşeçukuru, Mezgit, Avlana, Damarası, Döşeme , Bahçearası ve turizmin gelişmesiyle Ovabükü, Hayıtbükü, Kızılbük’tü. Büyükşehir yasası ile Mesudiye Datça’nın 12 mahalesinden biri oldu, bu kanunla tüzel kişiliği kaldırılan köyler artık ilçe belediyesinin bir mahallesi olmakta, aynı zamanda büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalmaktadır. Bu değişimle birlikte köy halkı ilçe merkezinde oturan bir vatandaş ile aynı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.

Tipik Akdeniz Türkmen kültürünü burada görebilirsiniz, güleryüzlü, sıcak insanları ile dostluklar kurar tatilinizin sonunda onlarla ilişkinizi kesmessiniz. Verimli bir ovası vardır ve antik çağlardan beri bu özelliği ile önemli bir yer olmuştur. Narenciyesi , narı , balı , bademi, zeytini, zeytin yağı ile meşhurdur. Halkın büyük bir kesimi turizm sektörü içinde çalışmakta, bunun dışında zeytin, badem tarımı, seracılık ile arıcılık diğer yapılan işler. Bir zamanlar narenciye ve narı ile tanınan Mesudiye verimli arazilerini yavaş yavaş turizm ve yapılaşmayla katbetmekte. Her geçen gün yeni inşaatlar bu güzel doğanın içinden kendini göstermekte. Tüm bu olumsuzluklara karşın hala doğal güzelliğini muhafaza eden şirin bir turistik merkez.

Mesudiye ilk kuruluş yeri olarak dağlık kısımlara kurulmuş ama son yıllarda yerleşimler turizmin de gelişmesiyle ova ve kıyı kısımlara inmekte. Mesudiye sakin, doğayla iç içe bir tatil arzulayanların tercih etiği Datça’nın turistik yerlerinden.

datça mesudiye

Denize doğru bir kaplumbağa gibi uzanan Adatepe Mesudiye ve Hayıtbükü koylarını birbirinden ayırıyor. Fotoğrafta Ovabükü görünüyor. Hayıtbükü’nden Ovabükü’ne giden 1 km lik yol bu iki koyu birbirine bağlar

turizm mevsimi hayıtbükü

Mesudiye adını Dünyaca ünlü koyları ile duyurdu, Hayıtbükü, Ovabükü ve Kızılbük turistlerin çokça rahbet ettiği Datça’nın turistik yerlerinden. Fotoğrafta turistik mevsimde Hayıtbükü sahili görülüyor. Hayıtbükü küçük bir koy her yıl daha kalabalık oluyor. Datça’dan buralara yüzmek ve gezmek amacıyla gelenlerle birlikte sahiller oldukça yoğun oluyor..

yaz tatilinde hayıtbükü

Yaz tatillerinde sahiller şenlenmekte, Hayıtbükü’nün kum plajı çocuklar için de uygun. Hayıtbükü ile ilgili sayfam.

mesudiye kizilbuk

Hayıtbükü’nden sol tarafa bakınca palmiye ağaçları ve küçük bir koy görünüyor. Burası Mesudiye Kızılbük. Yürüyerek 10 dakikalık bir mesafede. Cennet’ten bir köşe, burada iki adet turistik tesis var. Sahile sıfır konumdaki Gabaklar sakin bir tatil için ideal yerlerden.

ovabuku-manzarasi

Ovabükü Mesudiye’nin en büyük koyu, Datça’nın da uzun sahillerinden biri burada. Yeşillikler içinde geniş alanlar içinde konumlanmış olan turistik tesisler, sakin, doğayla iç içe huzurlu bir tatil arayanların mekanı. Turistik işletmeler Mesudiye’de genellikle aile işletmesi şeklinde pansiyon ve apartlardan oluşuyor. Restoranlarda yöresel yemekler ve ürünleri bulabilirsiniz.

mesudiye ovabükü

Ovabükü sahili kum ve çakıl karışımı. Turizmin en kalabalık zamanlarında bile bu sahillerde sakin bir yer bulmak mümkün.

Sayfalar: 1 2

2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir