Düdük Makarna veya Sarma makarna
Ergin Ustanın evine bu kez yöreye özgü makarna yapılışını görmek üzere gittim. Burada ev makarnasına Erişte diyorlar, onun dışında geçmiş yıllarda belirli günlerde yapılan ama bugün bir çok kişinin bilmediği veya unuttuğu hamur işleri var. Candan hanım ve kardeşi Münire hanım o gün benim belgelemem için düdüklü makarna denilen makarna çeşidinden işe başladılar.
Bugün yapacağımız yöresel hamur işleri için gerekli olan hamur yoğruluyor, bu hamurun erişte ( Ev makarnası ) hamurunun hazırlanmasından bir farkı yok.
Münire hanım hamuru merdane ile biraz açtıktan sonra Candan hanıma veriyor, böylece daha seri olarak hamur açmış oluyorlar.
Tepitme hamurundan daha kalın bir hamur açıldıktan sonra karelere bölündü, her bir kare bir düdük makarnası olacak.
Burada kare şeklindeki hamurların Ergin ustanın hazırladığı ince hayıt çubuklarına sarılış biçimi görülüyor.
Bu makarnaya yörede sarma makarna da deniyor, geçmiş yıllarda düğünlerde yapılan bir makarna çeşidi. Şimdilerde artık evlerde ve düğünlerde yapılmıyor, unutulmuş veya bilinmiyor. Düğünden bir hafta önce kadınlar bir araya gelerek, tepitme, düdük makarna, lokumlu pilav gibi hamur işlerini hazırlarlarmış. O yıllarda pirinç bulunamadığı için pirinç pilavı yapılamazmış, onun yerini bu makarna ile doldururlarmış.
Makarnaların çubuklara sarılması zaman alıcı bir olay, geçmiş yıllardaki yardımlaşmalarda olduğu gibi yardım için komşulardan gelenler oldu. Ergin ustanın evine geldiler, Fatmana hanım hamuru çubuklara sararken fotoğrafını çektim. Bu yöresel hamur işlerini şimdi Candan ve Münire kardeşler yapıyor, onların sayesinde bir çok Datçalı çocukluklarında veya gençliklerinde zevkle yedikleri bu yiyecekleri tatmış oluyorlar.
Hayriye hanım çubuklara hamuru sararken eski günleri hatırlamıştır mutlaka. Düğünlerde yapılıyor olması, zahmetli, bir çok kişiyi gerektiren bir iş olmasındandır diyorum.
Düdük makarna peynirli veya kıymalı olarak da yeniyor.