Geçenlerde Betçe’ye yaptığım gezide Çeşmeköy’de eski usülle zeytinyağı üreten mengenin varlığından haberdar olmuştum. Mengen’e gittiğimde daha üretime geçmemişlerdi, eksikler tamamlanıyor, temizlik yapılıyordu. 16 Aralık 2012 tarihinde Çeşmeköy mengenine tekrar gittim, üretim aşamasını izleyerek, fotoğraflarını çektim. Zaman zaman eski mengenlerin çalışması ile ilgili bilgi vermiştim, o bilgiler anlatılanlara dayanıyordu, bu kez gözlerimle gördüm. Tabii bu mengenin onlardan bir farkı yine de vardı: bazı işlemler modern makinalar yardımıyla yapılıyordu. Çeşmeköy mengeni eski ve yeninin karışımı olmuş.
Çeşmeköy mengeni Çeşmeköy meydanına bitişik.
Zeytinler çuvallardan havuza boşaltılıyor, buradan taşıma bandı ile temizleme makinasına gidiyor.
Burada yapraklar ayıklanıp, zeytinler yıkandıktan sonra ezme taşına gönderiliyor.
Değirmen taşları eski mengenlerde de aynıydı, motorlar olmadan önce insan veya hayvan gücü ile döndürülen bu taşlar daha sonra motor gücü ile döndürüldü. Zeytinler dönen taşın altında ezilerek hamur haline geliyor.
Hamur havuzundan kovayla alınan zeytin hamuru kıl çuvallara dolduruluyor, kova burada ölçü olarak kullanılıyor, her çuvala bir kova zeytin hamuru konuluyor. Burada 80 tane kıl çuval var.
Zeytin Hamuru doldurulan çuvallar prese dikkatlice üst üste yerleştiriliyor.