Muğla İli, Datça İlçesi’nde Yer Alan Knidos Antik Kenti’nde Arkeolojik Kazı ve Araştırmaların Süresi 1 Yıla Uzatıldı.
Muğla İli, Datça İlçesi’nde Yer alan Knidos Antik Kenti Kazı Ve Araştırmaları 4 Dönemi kapsamaktadır. I. Dönem Sir Charles Thomas NEWTON (1856-1858), II. Dönem Irıs Cornelia LOVE (1967-1977), III. Dönem Prof.Dr. Ramazan ÖZGAN (1989-2006), Ertekin M. DOKSANALTI’nın çalışmaları IV. Dönem (2012-) kazıları olarak değerlendirilmektedir.
Knidos Kazı Ve Araştırmaları 2012 yılında Marmaris Müzesi Başkanlığında başlamış olup, 2013 yılında: 30.09.2013.Tarih ve 2013/5387 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Selçuk Üniversitesi adına Prof Dr. Ertekin M. DOKSANALTI Başkanlığında ekibe bırakılmıştır. 2012 yılından bu yana Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü başta olmak üzere Selçuk Üniversitesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Datça Kaymakamlığı, Datça Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Kazı ve Araştırma Projeleri sürdürülmüştür.
Knidos Liman Caddesi Heroon – Anıtsal Mezar Projesi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY Anadolu’nun dünyanın en büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve zengin bir kültür hazinesine sahip olduğunu belirterek Türkiye’de Kültür ve Turizm adına 20 tane Arkeolojik Kazıyı 2023’e kadar her yıl 12 ay boyunca destekleyeceğini açıklamıştır.
Kültür ve Turizm Bakanı ERSOY’ un yaptığı açıklamada Bakanlığın desteklediği ve yıl boyu sürecek 20 Kazı içerisinde; Selçuk Üniversitesi adına Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Ertekin M. DOKSANALTI’nın Kazı Başkanlığını yürüttüğü Muğla İli, Datça İlçesinde bulunan Knidos Antik Kenti ‘de yer almaktadır.
Önemli bir Kültür ve Turizm Merkezi olan Knidos Antik Kentinde hali hazırda devam eden projelerin yanı sıra Bakanlığın sunmuş olduğu bu yeni imkanlar doğrultusunda kazı ve araştırma projelerinin yıl boyu devamlılık arz etmesi bilim dünyasına ve ülkemize büyük katkı sağlayacaktır.
Hali hazırda devam etmekte olan Knidos’un ünlü ‘Küçük/Askeri-Trireme Limanı’nı yüzyıllar sonra tekrara yaşama döndürecek olan Liman Projesi ile Liman Caddesi Heroon/Anıtsal Mezar ve Liman Çeşmesinin restitüsyon ve restorasyon çalışmaları da bu sayede ivme kazanacaktır.
Aynı zamanda bu proje ile bölge kültür turizminin daha da canlanması sağlanırken, aynı zamanda hem uzman arkeologlara hem de yöre halkına yeni istihdam olanakları sağlayacaktır.
Haber ve fotoğraflar: Datça Belediyesi Basın Yayın/ Sosyal Medya / Bilgi İşlem Bürosu