Knidos Kazı ve Araştırmaları Başkanlığı ile Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi’nin “18 – 24 Mayıs Müzeler Haftası ” kapsamında hazırladığı etkinliklerde çocuklar ağırlanarak, Knidos gezdirildi ve sembolik kazılar yaptırıldı. İlk olarak 20 mayıs pazar günü, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı 6 özel çocuk Knidos’ta ağırlandı, 21 mayıs pazartesi günü de kazı heyetinin misafirleri Reşadiye Kazım Yılmaz Ortaokulu öğrencileriydi. Etkinlik sonrası ” Minik Arkeolog ” belgelerini alan çocuklar mutlu bir şekilde Knidos’tan ayrıldılar.
21 Mayıs Pazartesi günü saat 13.00’te başlayan etkinlikte davetlileri Knidos’ta, Knidos Kazı ve Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı ve kazı heyetinden arkadaşlar karşıladı. Etkinliğe Marmaris Arkeoloji Müzesi arkeologları Şenay Öcal, Esengül Yıldız Öztekin, Güzin Karaköy, Mutlu Karadağ da katıldı. Etkinliğe katılan Reşadiye Kazım Yılmaz Ortaokulu 7. sınıf öğrencileri öğretmenleri ile Knidos’a geldiler. Knidos Kazı Heyetinden Simge Yağmur Kılınç öğrencilere Knidos ve arkeoloji ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumda öğrencilerin anlayacağı bir dille; Arkeoloji nedir, arkeolog kimdir, arkeolojik kazı nasıl yapılır, kullanılan aletler, restorasyon nedir gibi arkeolojik terimler açıklandı. Sunum sonunda öğrenciler sorular sordu; Sorularda arkeolojik kazıların süresi, bu sürede eserlerin nasıl korunduğu, kazılan yerin hemen kapatılıp kapatılmadığı, su altında nasıl kazı yapılıyor gibi konular öğrencilerin merak ettiği konulardı. Prof. Dr. Ertekin. M. Doksanaltı ve sunum yapan arkadaşımız öğrencilerin sorularını yanıtladılar.
Knidos Kazı Heyetinden Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı, Öğr. Görevlisi İbrahim Karaoğlan, Simge Yağmur Kılınç, Kadriye Merve Selek çocuklar ve büyükler için Knidos ve arkeolojik bilgilerin yer aldığı çok güzel iki kitap hazırlamış, kitaplarda çocukların ve bizim faydalanacağımız birçok bilgi yer alıyor. Sunumdan sonra Knidos’u gezmek üzere ören yerine gidildi, gitmeden önce çocuklara birer şapka hediye edildi. Hava puslu ve bunaltıcı bir sıcak vardı, şimdiden böyle, yaz zor geçecek gibi görünüyor. Mart ayının başından bu yana yağmur olarak tek bir damla düşmedi, su kullanımı konusunda dikkatli olunmasını tekrar hatırlatmakta fayda var.
Öğrenciler, öğretmenleri, Marmaris Müzesi arkeologları, Prof. Ertekin M. Doksanaltı ve Kazı heyetinden arkadaşlarla restorasyonu süren Knidos Küçük Tiyatro’ya gittik. Simge Yağmur Kılınç arkadaşımız sunumuna burada da devam etti, tiyatro nedir, nasıl bir görevi vardır konusuna açıklık getirdi.
Restorasyon çalışmasında görevli mimar Mutlu Kuru öğrencilere restorasyon çalışmaları, kullanılan alet ve tekniklerle ilgili bilgi verdi.
Daha sonra öğrencilerin sembolik bir kazı yapacakları alana doğru yürüdük, her bir adımda çevredeki arkeolojik eserlerle ilgili açıklamalar devam etti, öğrenciler dikkatlice dinlediler.
Öğrenciler Liman Caddesi’ne girişteki iki odada etkinliğin planlayıcıları Merve Selek, Yağmur Kılınç ve Songül Karabıçak gözetiminde bir kazı çalışmasının nasıl yapıldığına dair bilgi sahibi oldular. Öğrenciler kazılarda kullanılan basit aletlerle sabırlı ve dikkatli bir şekilde kumu kazarak gömülen çeşitli eşyaları buldular. Küçük kaplar, üzerinde kabartmalar olan parayı andırır nesnelerdi bulunanlar. Bazı öğrenciler ablalarından öğrendiklerini dikkatli bir şekilde yerine getirmeye çalışırken bazıları daha sabırsızdı, hoş görüntüler ortaya çıktı.