Datça’nın son yıllarda çokça ziyaretçi çeken turistik yerlerinden biri de Hayıtbükü’dür, Hayıtbükü’ne gelirken Datça’dan 19 km lik bir yolu aşmak gerekiyor. Eşsiz manzaralar eşliğinde , bir dere gibi kıvrılarak devam eden yol alçalarak sahile ulaşır. Hayıtbükü’ne gitmek için, Reşadiye kavşağından Knidos yoluna saptığınızda birkaç kilometre sonra Karaköy kavşağı gelecek, burada tabelalar da bulunuyor, sola saparak yolunuza devam edeceksiniz. 7-8 km sonra haritada görüldüğü gibi yol ikiye ayrılıyor ( 1 ), siz sol taraftaki yola gireceksiniz, diğer yol Knidos istikametine gider. Yokuşları geçip ovaya geldiğinizde yol yine çatallaşacaktır ( 3 ) , sol tarafa gittiğinizde Hayıtbükü sahiline ulaşırsınız. Sağ tarafa gidip biraz sonra sola saparsanız Ovabükü sahiline ulaşırsınız. Ovabükü ile Hayıtbükünü birbirine bağlayan yol 1 km kadardır. Diğer bir yol Knidos yolu üzerinde Mesudiye manzarasının görüldüğü düzlükten biraz ileride Mesudiye’ye sapan yoldur, virajlı, sahile 6 km kadar mesafesi olan bu yol Mesudiye’nin ilk yerleşimlerinden Damarası’ndan geçer, yol üzerindeki manzaralar çok güzeldir, bu yol Knidos tarafından gelişte kullanılır çoğu zaman. Hayıtbükü’ne Palamutbkü’nden kıyı yolu ile de gelebilirsiniz.
Hayıtbükü yeşille mavinin coşkuyla kucaklaştığı Mesudiye Köyünün ( şimdi mahalle ) üç güzel koyundan biri, Datça merkeze 19 km uzaklıkta. Adatepe’den çektiğim fotoğrafta da görüldüğü gibi Yarımadasının Akdeniz tarafında daire şeklinde küçük bir koy. Rrüzgarlara kapalı, çanak şeklinde etrafı dağlarla çevrili, yarımadanın hiçbir yerinde görmediğim, bir havası var. En sıcak zamanda bile kilima serinliğini andıran bir iklimi oluyor.
Koyda lokantalar, çay bahçeleri, konaklama tesisleri bulunuyor. Aile işletmesi Bungalow evlerde, pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Tesislerde, lokantalarda, Mesudiye ovasında yetişen ürünler kullanılıyor. Güleryüzlü işletmeciler, yeşillikler içinde doğası turistleri buraya çekiyor. Yıl boyunca doğa yürüyüşleri, balık tutma, yoga gibi aktiviteler de oluyor. Hayıtbükü’nün doğu tarafında 300 m mesafede Kızılbük, batı tarafında 1 km mesafede Ovabükü koyları var.
Hayıtbükü’ndeki tesislerin önündeki sahilde şemşiye ve şezlonglar var, müşterileri ücretsiz yararlanabiliyor. Rüzgarlı havalarda da sakin bir denizi olduğu için yüzmek için de günübirlik gelenler oluyor. Sıkça işleyen Mesudiye minübüsleri ile de koya ulaşmak mümkün. Sahilinin kum olması, birden derinleşmemesi, çocuklu aileleri de buraya çekiyor.
Kıyıda dut ağaçlarının gölgesinde oturmak, sakin ve huzurlu atmosferde dinlenmek, birçok kişinin hayalindeki tatil. Sonbaharda da Hayıtbükü’nün ayrı bir güzelliği oluyor.
Hayıtbükü son yılların parlayan Turizm yerlerinden, bozulmamış doğası, sıcak kanlı yöre insanları, buraya tatile gelenler mutlu olarak ayrılıyorlar. Arkalarında birçok yeni dostluklar bırakarak.