Haziran’nın en güzel gecelerinden birisini 8 haziran Cuma günü Coop – Datça’da yaşadık. Karton Ev Şarkıları ilk kez seslendirilirken renkli, süprizlerle dolu bir program vardı. Akşam sahnede ilk olarak Özgür Mutlu ve Eren Çelim’in ” Öykülerden Şarkılar ” projesi ile edebiyat ve müziği harmanladıkları performanslarını ilk kez Coop – Datça sahnesinde izledik. Hemen ardından, Merve Çelim ( Vokal), Eren Çelim (Gitar – Vokal ), Gökay Sümer (Bas Gitar ), Umut Sümer ( Klavye ), Cengiz Gül ( Duduk ) den oluşan Nedem grubu sahne aldı ve müzikal yolculuğumuz devam etti..
Eren Çelim, Karton Ev Öyküleri içinden aldığı sözleri kullanarak bestelediği şarkıları, kitabın yazarı M. Özgür Mutlu ile birlikte seslendirdi. Yazar M. Özgür Mutlu, kitaptan öykülerinden kısa pasajlar okudu.
Van Gölü Ekspresi ve Karton Ev kitaplarının genç ve üretken yazarı M. Özgür Mutlu ve Eren Çelim, edebiyatın kendi içinde gerçekliği olan başka bir dünya yaratığı ve bizlerin bu dünya içinde sınırsız bir duygu , hareket alanına sahip olduğumuzun kanıtı bir gece yaşattı.
Yazar M. Özgür Mutlu ilk kez gerçekleşen ‘ÖYKÜLERDEN ŞARKILAR’ projesi ile ilgili şu bilgileri verdi: ” Eren Çelim, müzisyen arkadaşım. Karton Ev isimli öykü kitabımdaki öykülerin şarkılarını yaptı. Süreç söyle ilerledi, Karton Ev 2016 yılında yayınlandı. 2018 Yılı içerisinde, beş ay önce, Eren Çelim arkadaşım öykülerin şarkılarını yapmaya başladı. İlk planda bir öyküyü şarkılaştırdı. Bunu bana söylediğinde çok sevinmiştim. Bu kadar uzun soluklu bir iş olacağını, kitaptaki tüm öykülerin birer şarkısını yapacağını ilk başta hiç düşünmedim. Günler geçtikçe yeni şarkılar, yeni besteler ortaya çıkmaya başladı. Bu yapılan işin bana kalırsa en önemli özelliklerinden birisi kitaptaki sözlerin bir araya getirilerek müzikleştirilmesi, Eren Çelim öykülerden belirlediği, seçtiği, kelimeleri, tümceleri, ifadeleri bir araya getirip, kesip- kırpıp onları şarkı sözüne dönüştürdü. Her şarkı o öykünün bir bölümünü, temasını anlatır hale geldi. Öykülerle birebir örtüşen şarkılar doğdu. Bu daha önce benim tanık olmadığım, görmediğim bir iş aslında. Edebiyatla ilgilenen tanıdığım arkadaşlarıma da sorduğumda, çok fazla örneğinin olmadığını konuştuk. Şiirin bestelenmesi, şarkıya dönüşmesi çok sık rastlanan bir şey ama öykü sözlerinin hasat edilerek şarkılaştırılması çok nadir , çok görmediğimiz bir iş. Bu işi çok değerli buluyorum. Bir öykü kitabı, bir roman, bir edebiyat eseri yayınlandıktan sonra kime gideceği, kimde ne gibi etki uyandıracağını aslında bilemiyoruz. O artık okurun oluyor, yazardan çıkmış oluyor. Kimde ne gibi değişiklikler yarattı bunu çok fazla ölçemiyoruz. Ben bu öykülerin sanatçıda nasıl etkiler yarattığını, nelere dönüştüğünü görmüş oldum. Bu çok heyecan verici bir şey. Öyküler bir başka insanda yaşamaya devam eder, büyümeye çoğalmaya devam eder. İşte bunun yeni bir örneği.. Bir müzisyen arkadaşım, öyküleri çok sevdiği için bunu tekrar yorumladı, öykülere tekrar hayat vermiş oldu ve çok önemli , çok değer verdiğim bir iş ortaya çıktı. Bugün Coop-Datça sahnesinde ilk kez izleyicilerle bu projeyi paylaşacağız. Arkadaşım Eren Çelim, şarkıları çalacak, ben de ona eşlik edeceğim. Kitaptan bazı bölümler okuyacağım. Umarım keyifli bir akşam geçireceğiz ” dedi.
Karton Ev kitabında farklı bir katmanda yeniden bizlerle şarkı olarak buluşan öyküler: Garaville Toplayıcısı, Ay’ın Düşü, Baba Yarısı, Karton Ev, İki Yüz Kırk Beş Basamak, Solus, Cenaze Arabası, Tünel, Kiralık Mezar, Vukuat Mirzat, Ölüm Doğum Kayıp- Yenileme, Korsan, Rahat, Beklediğimiz O Gün, Panik Atak, Ay Vatandaşı.
Edebiyat ve müziğin bize bilinç sıçraması yaşattığı, keyfine doyamadığımız, okuduğum kitabın hasat edilmiş şarkılı yorumunu izleyicilerle büyülenerek dinledim.
Yeryüzünde hergün birçok kargaşa yaşanırken, müziğe, edebiyata, sanata, barışa ve özgürlüğe katkısı olan bu arkadaşlarla aynı atmosferi paylaşmak, onları bizzat izlemek, gerçekten büyük bir mutluluktu.
Bu projenin devamı gelecektir.
Haber ve Fotoğraflar : Esmeri Alev Ekebaş