5 haziran Dünya Çevre Günü’nde Emecik Mahallesi Güllük mevkiindeki ağaçlandırma alanında Datça Kaymakamlığı, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü ve Datça Orman Şefliği’nin organize ettiği ağaç sulama etkinliği vardı. Saat 14.00’te başlayan etkinliğe okullar, Datça Protokol üyeleri, Resmi kurumların temsilcileri, Sivil toplum kuruluşları, Muhtarlar, Vatandaşlar, Çevre Gönüllüsü pek çok kişi katıldı.
14 şubat Sevgililer Günü’nde ağaçlandırdığımız alanları 5 Haziran Çevre Günü’nde yine büyük bir katılımla suladık. Geçen haziran ayında acı içinde yanışını izlediğimiz alanlarda diktiğimiz selvi, kızılçam ve lavantalardan oluşan fidanların canlı görüntüsü hepimizi mutlu etti. Bildiğiniz gibi kurak bir mart, nisan ve mayıs ayını geride bıraktık, bu sulama fidanlar için bir can suyu oldu. Etkinliğe öğrencilerimizin öğretmenleriyle katılımı gelecekte bu konularda duyarlı bir neslin yetişmesi açısından önem taşıyordu.
Diktiğimiz fidanların çok büyük bir bölümü sağlıklı görünüyordu, arada kuruyanlar da vardı, bu etkinliklerin yaz boyunca birkaç kez tekrarlanması iyi olacak, oldukça sıcak bir yaz geçireceğiz gibi görünüyor. Etkinliğe birlikte katıldığımız Ekrem arkadaşıma verin bir alan ağaç diksin, sulasın hiç bıkmaz, bu etkinlikte de canı gönülden, bilinçli bir şekilde çalıştı. Etkinlikte sevimli çocuklarımızı görmek çok güzeldi, babalarıyla, öğretmenleriyle kendileri gibi küçük ama umudumuzu yeşerten fidanları suladılar.
Bu gibi etkinliklerde hep gördüğümüz Kaymakamız Vehbi Bakır, Belediye Başkanımız Gürsel Uçar fidanları sulamak için ağaçlandırma alanındaydılar. Betçe’den gelen muhtarlarımızdan Yazı Muhtarı Salih Bora da etkinliğe katılanlardandı. Öğretmen arkadaşlarımız öğrencileriyle fidanları sularken objektifimize takılanlardandı.
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar Allah bütün canlıları susuz bırakmasın diyerek Yazıköy’den getirdiği suyla fidanları suladı. Jandarma personeli, gazeteci arkadaşlarımız da etkinliğe destek verdiler.
Marmaris Orman İşletme Müdürü Şükrü Akın Ünler verdiği bilgide ” 2017 yılında yanan bu alanda 2018 ocak ayı içersinde çalışmalara başladık, 14 şubat tarihinde de dikim yaptık. Bu etkinlikle kamuoyunda geniş bir farkındalık yaratmak istedik. Diktiğimiz her bir fidanın dibine su dökebilmek gibi bir olanağımız yok. Yetişebildiğimiz yerlerde arazözlerle sulama yapıyoruz, bu her yerde uyguladığımız bir şey değil. ” derken Datça Orman İşletme Şefi Saner Demirtaş ” Sevgililer gününde diktiğimiz fidanları Çevre Gününde suluyoruz dedi.
Datça Kaymakamı Vehbi Bakır basına yaptığı konuşmasında; ” Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü, Kaymakamlığımız ve Orman İşletme Şefliğimizle beraber belediyemizin, okullarımızın, sivil toplum kuruluşlarının, vatandaşlarımızın katkılarıyla daha önce Sevgililer Günü’nde ağaçlandırma çalışması yaptığımız bu alanlardaki fidanlarımızı sevgimizle sulamaya geldik. Türkiye’nin birçok yerinde farklı zamanlarda ağaç dikme etkinlikleri düzenleniyor ancak biz bugün bir farkındalık geliştirmek açısından gençlerimize, çocuklarımıza ormanları sadece bir kere fidan dikmeyle koruyamayacağımızı onları yaşatmak için daha değişik davranışlar sergilememiz gerektiğini anlatmak için onların da katılımıyla bu etkinliği düzenledik. Tanıtım afişinde de belirtiğimiz gibi ” Bir yudum su, bir asır can ” Ormanlarımız havamızı temizlerken, ekonomiye de büyük katkılarda bulunacaklar. Çevremizin temiz kalması, korunması anlamında çok önemli fonksiyonları var. Bu etkinliğe ilgi gösteren, destek olan belediyemize, okullarımıza, öğretmen ve öğrencilerine, Meslek Yüksek Okulumuza, Sivil Toplum kuruluşlarına herkese teşekkür ediyorum ” dedi.
Kaymakam Vehbi Bakır ilk sulamayı minik öğrenci Beritan’la yaptı, Beritan fidanı sularken ” Sulayınca ağaçlar gelişecek, doğamızı temiz tutacak, temiz bir hava almış olacağız ve yaşamımız daha çok gelişecek ” dedi.
Kaymakamımız Vehbi Bakır çevre konusunda, hayvanlar konusunda, bilimsel, kültürel konularda, her zaman duyarlı bir kişi, bunu etkinliklere canı gönülden katılarak, destekleyerek, çalışmaların içinde olarak gösteriyor. Etkinlik boyunca çok değer verdiği öğrencilerle fidanların arasında dolaştı, suladı, etkinliklere çocuklarının da katılımını sağlayarak pek çok kişiye örnek oluyor.
Bir yıl önce yanan yerlerde yeni fidanların boy göstermesi umudun yeşermesi gibi çektiğim görüntülerin en güzeliydi. Etkinliğe katılanlar yanlarında getirdikleri kapları arazözlerden doldurmak için kuyruklar oluşturdu.
Ağaçlandırma alanında dikilen fidanların arasında yanan ağaçlardan kalan tohumlarla yeşermiş pek çok küçük fidan vardı. Bunların yaşama şansı daha büyük oluyor, toprağa ve ortama daha iyi uyum gösteriyorlar.
Solda çiçek açmış bir lavanta fidanı görülüyor, bunları yaşatabilirsek bu alanlar birkaç yıl içinde bu çiçeklerle kaplanacak, arıcılar için bulunmaz bir fırsat. Hava oldukça sıcaktı, herkes severek, mutluluk duyarak fidanları suladı.